Videospeler inladen...

Opnieuw hoogspanning in Hongkong op verjaardag van overdracht aan China

Op 1 juli 1997 gaf het Verenigd Koninkrijk zijn voormalige kolonie terug aan China. Maar 22 jaar later neemt het protest toe tegen de groeiende invloed van Peking. Demonstranten maken zich klaar om massaal op straat te komen.

De dag begon al vroeg toen duizenden demonstranten de belangrijkste toegangswegen tot de stad afsloten. Ze probeerden zo de officiële plechtigheid en het hijsen van de vlag te verstoren. De oproerpolitie was massaal ter plaatse om de vaak erg jonge betogers uit elkaar te drijven met wapenstokken en pepperspray.  

Bij de overdracht van Hongkong aan China was de afspraak dat de stad 50 jaar lang een eigen statuut zou hebben, en dat er aan de vrijheden - zoals meer politieke inspraak , persvrijheid, een onafhankelijk gerecht - niet geraakt zou worden. Maar de demonstranten vinden dat Peking zijn afspraken niet nakomt. 1 juli is daarom uitgegroeid tot een dag van protest. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Uitwijzing naar China

De afgelopen weken kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de omstreden uitwijzingswet. Inwoners van Hongkong  zouden daardoor op het vasteland berecht kunnen worden. Het gerecht in China staat onder de controle van de communistische partij. 

De wet werd voor onbepaalde tijd in de koelkast gestopt, maar voor veel Hongkongers is dat niet genoeg. Ze willen dat de wet definitief geschrapt wordt en dat er een onderzoek komt naar het politiegeweld tijdens de betogingen. Ook vandaag is een massale betoging gepland.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen