Taboob wil meer borsten op Instagram

Dat het algoritme van Instagram onnodig vrouwenborsten censureert - en niet die van mannen - vonden grafische vormgeverJasper Declercq en fotografe Noortje Palmers niet kunnen. Daarom bedachten ze Taboob, een pagina op Instagram met creatief gefotografeerde borsten. Daarmee willen ze nagaan hoe ver de censuur reikt.

"Jasper kwam op het idee tijdens een brainstorm. We dachten: hoe kunnen we borsten op Instagram krijgen zonder dat ze achteraf verwijderd worden?", zegt Noortje Palmers. Nadien ging de fotografe aan de slag. "We zijn de studio ingedoken en hebben modellen gefotografeerd. De modellen waren heel divers. Jong, oud, zwart en blank", aldus Palmers.

Lees verder onder de foto.

Palmers nam in totaal 75 foto's, sommige zijn met Photoshop bewerkt. Daarvan zijn er 16 gepubliceerd. "Voorlopig heeft Instagram ons nog niet offline gehaald,  maar van de 16 foto's zijn er wel drie verwijderd door Instagram." 

Deze foto werd door Instagram verwijderd.

Feit is wel dat de pagina gesmaakt wordt. Taboob werd deze ochtend om 8u gelanceerd en heeft ondertussen bijna 6.500 volgers.

Palmers en Declercq gaan de komende dagen nog foto's posten. Het duo ziet het project als een experiment. Ze willen zien hoe ver ze kunnen gaan zonder dat Instagram ingrijpt. 

Wat gaan Palmers en Declercq uiteindelijk doen met de foto's? "We willen in het najaar een tentoonstelling organiseren waarbij we de foto's gaan verkopen. De opbrengst gaat naar het onderzoek tegen borstkanker", aldus Palmers.

Volg VRT NWS ook op Instagram:

Meest gelezen