Tom Van Grieken (VB): "Er was wel gesprek met N-VA over gemeenschappelijke visie, maar meer zeg ik niet"

Partijvoorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang ontkent dat zijn partij niet meer bij de Vlaamse formatie zou betrokken zijn. In "De wereld vandaag" op Radio 1 bevestigt hij dat zijn partij geen nota van informateur Bart De Wever (N-VA) heeft gekregen, maar er zijn volgens hem wel degelijk gesprekken over een gemeenschappelijke visie geweest. Wat dat concreet betekent, wil hij niet zeggen. 

"Ik heb niet de nota gekregen die de andere partijen hebben gekregen. Laat me daarover formeel zijn", zegt Van Grieken. "Er is wel een gesprek geweest over een visie, over wat een gemeenschappelijke visie zou kunnen zijn, maar meer ga ik daarover niet zeggen."

Laat de informateur maar zijn werk doen, maar ik heb niet het gevoel dat ik er definitief uit lig

VB-voorzitter Tom Van Grieken

De VB-voorzitter ontkent dat zijn partij niet meer bij de formatie van een nieuwe Vlaamse regering betrokken zou zijn. "Een informateur zoekt een common ground om een regeerakkoord te krijgen. Hij vraagt nu meer tijd. Daar hebben wij begrip voor." Volgens Van Grieken hebben Bart De Wever en zijn partij niet samen aan een nota gewerkt, maar dat betekent helemaal niet dat zijn partij nu eruit zou liggen. "Laat de informateur maar zijn werk doen, maar ik heb niet het gevoel dat ik er definitief uit lig."

"Ik heb niet het gevoel dat de gesprekken die wij gevoerd hebben niet constructief en oprecht waren", aldus nog Van Grieken.

Daarop volgt een forse uithaal naar CD&V en - vooral - Open VLD. "Als mevrouw Rutten denkt dat ze een regering kan vormen met de traditionele partijen aangevuld met Groen en de PVDA, dat ze dat maar doet." Zelf wil Van Grieken het naar eigen zeggen graag over de inhoud hebben. "Mevrouw Rutten haalt al eens de pers met een nieuwe bril. Ik zou liever hebben dat ze nieuwe inzichten zou hebben en dat ze over de inhoud moet praten."

Het klopt dat het federale zijn schaduw werpt op de Vlaamse onderhandelingen

VB-voorzitter Tom Van Grieken

Van Grieken begrijpt dat informateur De Wever even de pauzeknop indrukt. "Het klopt dat het federale zijn schaduw werpt op de Vlaamse onderhandelingen." 

Daarop haalt Van Grieken uit naar de "Waalse partijen die niet willen spreken met N-VA en Vlaams Belang".

Meest gelezen