Alexander Dumarey

Topweekend aan kust, maar ook veel afval op de stranden

De kust had zich opgemaakt voor een topweekend en dat is het ook geworden. 325.000 dagjestoeristen zijn er geweest. Die lieten wel enorm veel afval achter.

De kust had zo'n 300.000 dagjestoeristen verwacht, en die zijn ook gekomen. De horeca langs de hele kust is tevreden met de start van de zomervakantie. Ook Liesbeth Billiet van Westtoer. 

"We kijken terug op prachtig weekend. Door de tropische temperaturen in het binnenland zochten heel wat mensen verkoeling aan de kust. Door de start van de zomervakantie was er ook heel wat te doen aan de kust. We telden zo'n 325.000 dagjestoeristen aan zee dit weekend."

Ook de redders hadden flink wat werk. In Oostende is een meisje uit de zee gehaald toen ze tijdens het zwemmen in een bewaakte zone in de problemen geraakte. Het kind is door de hulpdiensten op het strand gereanimeerd en voor verdere verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Het meisje is niet in levensgevaar. 

Afval op het strand

De keerzijde is wel dat er gigantische hoeveelheden afval zijn achtergelaten op het strand. Dat komt omdat er tot heel laat in de nacht mensen op het strand zijn blijven zitten. De afvalbakken worden de laatste keer leeggemaakt om 17 uur. Dus raken toeristen hun afval niet meer kwijt en laten ze het achter.

Tot ongenoegen van burgemeester Daphne Dumery. "Ik vind dat verschrikkelijk. Ik zou zulke foto's liever niet zien op de sociale media, omdat ik weet dat onze stadsdiensten vanaf 6 uur bezig zijn om ervoor te zorgen dat rond 10-11 uur de hele stad mooi en netjes is", zegt ze.

GAS-boetes voor sluikstorten zijn volgens haar zo goed als onmogelijk. Daarvoor moet je de identiteit kennen van de dader en dat is nauwelijks te achterhalen.

Meest gelezen