Videospeler inladen...

Vijf Japanse schepen trekken voor het eerst in meer dan 30 jaar op (commerciële) walvisjacht

Na meer dan 30 jaar heeft Japan de commerciële walvisvangst opnieuw opgestart. De eerste boten zijn vanochtend vertrokken. In 1988 kwam er een wereldwijd verbod op commerciële walvisvangst om de dieren te beschermen, maar volgens Japan is het walvissenbestand intussen voldoende hersteld om de commerciële jacht te hervatten. Walvissenvlees is een ware delicatesse in Japan.

De walvisvangst is ook begrensd: de Japanse jagers mogen tot aan het eind van het jaar 227 walvissen vangen. De laatste commerciële walvisvangst dateert van 1986, maar de jacht op walvissen voor wetenschappelijk onderzoek ging al die jaren wel door.

Jaarlijks werden daarom tussen de 200 tot 1.200 walvissen gedood. Volgens critici ging het eigenlijk om commerciële vangsten, want het vlees werd na onderzoek gewoon verkocht aan supermarkten en restaurants. In Japan behoort het vlees, net als in pakweg IJsland en Noorwegen, tot een eeuwenoude cultuur. Vroeger aten de Japanners zo'n 200.000 ton walvisvlees. 

De schepen zijn voorzien van harpoenen.
AFP/Belga

Het Japanse ministerie van Visserij is tevreden met de evolutie en spreekt van een "vurige wens" van walvisjagers in het hele land. "De cultuur en de manier van leven wordt doorgegeven aan de volgende generatie", luidt het.

Vanochtend vertrok uit de haven Kushiro, op het eiland Hokkaido, een kleine vloot van vijf schepen met harpoenen op walvisvangst. "Ik denk dat jonge mensen niet meer weten hoe walvisvlees te bereiden. Ik zou graag hebben dat meer mensen het eens proberen", reageerde een van de jagers.

Zij mogen dit jaar 227 walvissen vangen, waaronder 52 bruinvinvissen, 150 brydevinvissen en 25 Noordse vinvissen. Milieuorganisaties als Greenpeace en Sea Shepherd zijn niet te spreken over de heropstart van de walvisvangst, maar plannen voorlopig geen acties.

Het verbod indertijd werd opgelegd door de IWC (Internationale Walvisvaartcommissie), maar Japan stapte vorig jaar als lid op. De jacht zal enkel plaatsvinden in Japanse territoriale wateren en in de eigen exclusieve economische zone, en dus niet langer in het Zuidpoolgebied.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
(archieffoto)
2017 Kyodo News

Meest gelezen