Wat gaan Belgische speurders doen in Australië in zoektocht naar vermiste Théo Hayez?

Een maand lang al wordt er in Australië met man en macht gezocht naar de vermiste Théo Hayez. En nu zijn ook drie Belgische speurders ter plaatse die het Australische team (even) zullen versterken. Maar wat gaan ze daar precies doen? "De bedoeling is om alle gegevens die wij verzameld hebben in België uit te wisselen met de collega’s in Australië, die het onderzoek voeren", vertelt Christel Michiels van de federale politie in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We willen alles uit de kast halen om een doorbraak te krijgen in het onderzoek." Zo klonk het vorige week bij de federale politie toen bekend raakte dat er drie speurders zouden afreizen naar Australië. 

En de drie agenten – een van de Cel Vermiste Personen en twee van de federale politie Halle-Vilvoorde – zijn nu effectief ter plaatse. In Byron Bay, waar Théo Hayez dag op dag een maand geleden verdween. Maar wat gaan ze daar nu precies doen? "De Australische collega’s hebben al een grondig en uitgebreid onderzoek gevoerd. De bedoeling is om alle gegevens die we in België verzameld hebben, uit te wisselen met de collega’s in Australië, die het onderzoek voeren", zegt Christel Michiels van de federale politie Halle-Vilvoorde. "De samenwerking verloopt heel goed, we hebben een spiegelonderzoek in België gevoerd. Dat gaat dan over verhoren van de entourage van Théo, telefonieonderzoek in België… Die informatie gaan we overbrengen." In Australië wil de Belgische politie vooral een idee krijgen van wat er al allemaal gebeurd is en om een zicht te krijgen op de plaats waar Théo verdween. "We zijn hier als waarnemers, maar we doen het onderzoek niet."

We hebben een spiegelonderzoek in België gevoerd. Dat gaat dan over verhoren van de entourage van Théo, telefonieonderzoek in België...

Christel Michiels - federale politie Halle-Vilvoorde

Volgens Michiels liggen alle mogelijkheden nog open. "Alle pistes worden onderzocht. Morgen en overmorgen zijn er nog officiële zoekacties, er zullen dan zaken onderzocht worden die nog niet onderzocht zijn. Maar het is de Australische politie die bepaalt waar er gezocht wordt." Overmorgen zullen de Belgische speurders normaal gezien terugkeren naar België. 

Wat ook opvalt: iedereen in Byron Bay leeft ongelooflijk mee met de zaak, vertelt Michiels. "Zowel de politie als de plaatselijke gemeenschap zijn enorm begaan. Iedereen wil een oplossing om hem terug te vinden."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen