Videospeler inladen...

Recordaantal van 5.522 jongeren op het artsenexamen : "Ik wil gewoon héél graag dokter worden"

In de hallen van Brussels Expo op de Heizel hebben duizenden jongeren deelgenomen aan het Vlaamse toelatingsexamen voor de opleiding arts. Er was een recordaantal kandidaten ingeschreven, meer dan 6.000. Uiteindelijk namen 5.522 van hen effectief deel aan de proef. Geslaagd zijn is geen garantie, alleen de 1.153 best scorenden kunnen aan de studie beginnen. 

Net als de voorbije jaren waren de deelnemers vooral meisjes. Ze waren met 3.758 tegenover 1.764 jongens. Die trend is al jaren aan de gang bij de studenten geneeskunde.

Bijna de helft van de deelnemers heeft net het 6de jaar secundair onderwijs achter de rug. Traditioneel namen ook heel wat vijfdejaars deel aan het examen -zo'n 1400- om al eens te oefenen en te proeven van de bijzondere sfeer van een massa-examen onder streng toezicht. Er waren zelfs 14 scholieren uit het 4de jaar secundair bij. Daarnaast nam ook een grote groep jongeren deel die in het hoger onderwijs al een andere richting volgen, of die al werken. 

Een kleine 10 procent van de deelnemers had niet de Belgische nationaliteit, de meesten daarvan waren Nederlanders. In totaal waren er 58 verschillende nationaliteiten te tellen bij de kandidaten.

Wachten

Van de meer dan 5.500 deelnemers zal het grootste deel niet kunnen beginnen aan de artsenopleiding. Alleen de 1.153 kandidaten met het beste resultaat mogen zich inschrijven aan een Vlaamse universiteit. Hun geduld wordt nog even op de proef gesteld, want pas tegen volgende week vrijdag zullen de computers van de Vlaamse overheid de resultaten verwerkt hebben.

Morgen vindt er een gelijkaardig examen plaats voor wie de opleiding tandarts wil beginnen. Daarvoor zijn bijna 1300 kandidaten ingeschreven,  alleen de 147 besten van hen zullen aan de opleiding mogen beginnen. 

Meest gelezen