COLLANGES / BSIP

Je laptop plat op de keukentafel zetten tijdens thuiswerken? Geen goed idee

Het is soms heel handig: een dag thuiswerk. Het spaart je de tijd van het pendelen uit, je staat op tijd aan de schoolpoort en toch heb je bergen werk verzet. Maar thuiswerk is niet zonder gevaar. Voor je rug, je nek, je schouder of je pols bijvoorbeeld, want we zetten de laptop dan vaak op de keukentafel en zitten op een lage keukenstoel. Enkele ergonomische basisregels kunnen veel ellende voorkomen.

Bijna een kwart van de Vlamingen werkt af en toe van thuis uit. Die ‘af en toe’ is bij deze belangrijk, want wie regelmatig van thuis uit werkt, heeft misschien wel een goed uitgeruste werkplek, net zoals op kantoor. Maar voor wie bijvoorbeeld één dag per week thuis werkt, ligt dat iets anders en zijn de ‘ergonomische’ condities niet altijd optimaal.

“Toch kan iedereen basisregels in acht nemen die er kunnen voor zorgen dat je een betere fysieke belasting hebt tijdens de dag”, zegt Veerle Hermans van IDEWE, dienst voor preventie en bescherming op het werk,  en docent ergonomie aan de VUB. Ze geeft in De Wereld Vandaag op Radio 1 enkele tips.

“Gebruik een laptopstandaard”

“Als je een laptop gebruikt, is het gebruik van een laptophouder of -standaard een minimum”, zegt Veerle Hermans. “Liefst met een extern toetsenbord en computermuis. Al die dingen zorgen er voor dat je eigenlijk al de algemene basisregels rond ergonomie in acht kan nemen, beter dan je toestel rechtstreeks op de keukentafel te zetten.”

“Zorg voor een goede stoel”

Op kantoor hebben werknemers soms een ‘Rolls Royce’ onder de bureaustoelen ter beschikking, met vele mogelijkheden om de stoel zo individueel en zo goed mogelijk in te stellen. Thuis is dit niet vaak het geval. Er wordt gewerkt aan een keukentafel, zittende op een niet aangepaste keukenstoel. Ook hier heeft Veerle Hermans tips.

Zo kan een “kussen in de rug” helpen als extra ondersteuning van de lagere rug en zorgen voor een goede houding. Is de stoel te hoog, dan kan volgens Hermans ook een “bankje” helpen om de voeten op te plaatsen. 

“Bewegen, bewegen en bewegen”

Naast ergonomische basisregels, heeft Veerle Hermans nog één gouden tip. Volgens haar is langdurig zitten de nieuwste beroepsziekte aan het worden. Daarom is het belangrijk regelmatig recht te staan en te bewegen. “Je kan perfect al staande aan het aanrecht een aantal zaken doen, zoals telefoneren of iets noteren."

Meest gelezen