Aanhoudende protesten in Birmingham tegen lessen over LGBTQ-relaties aan kinderen

In Birmingham, in het Verenigd Koninkrijk, zijn er al maanden protesten aan de gang tegen lessen over LGBTQ-relaties in de basisschool. Vanaf 2020 zullen alle Engelse basisscholen, die gefinancierd worden door de overheid, verplicht zijn les te geven over LGBTQ-relaties.

Sinds maart 2019 demonstreren ouders van leerlingen van Anderton Park Primary School tegen de LGBTQ-lessen die worden gegeven op de school. Amir Ahmed leidt het protest, ondanks dat hij zelf geen ouder is van een kind dat naar de school in kwestie gaat. Hij maakt zich zorgen over wat kinderen in zijn gemeenschap wordt geleerd. 

De demonstranten vertegenwoordigen een mix van ouders en bezorgde leden van de gemeenschap.  In mei escaleerden de vijandelijkheden en moest de school vroeger sluiten voor de vakantie. Een aantal demonstranten zijn moslim en vinden dat LGBTQ-relaties haaks staan op de traditionele waarden van hun religie, anderen claimen ook dat kinderen tussen de 5 en 11 jaar te jong zijn voor lessen over seksuele oriëntatie.

De directrice van de Anderton Park, Hewitt-Clarkson, benadrukt dat slechts 0,5 procent van de lessen gewijd is aan het lesgeven over gelijkheid. Maar ze blijft wel overtuigd van het belang van lesgeven over LGBTQ-relaties: "Er zijn verschillende dingen die de lijm kunnen zijn tussen wiskunde en Engels, geschiedenis en aardrijkskunde, en op deze school is dat onze ethos van gelijkheid." 

De protesten in Birmingham zouden nog maar het begin zijn van een mogelijk veel groter probleem. Vanaf september 2020 zijn alle basisscholen, gefinancierd door de overheid, verplicht les te geven over geaardheid en niet-traditionele gezinnen. Scholen zijn vrij om het beleid praktisch toe te passen maar er moet rekening worden gehouden met de religieuze achtergrond van studenten, wat het voor de leraren moeilijk maakt om een juiste afweging te maken.

Directrice Hewitt-Clarkson is van mening dat meer gesprekken de kloof zullen overbruggen. Via workshops en bijeenkomsten probeert ze de zorgen van sommige ouders weg te nemen. Op de vraag waarom ze niet toegeeft aan de protesten, zegt ze: "Scholen kunnen geen deel uitmaken van impliciete of stilzwijgende discriminatie."

Meest gelezen