Bedrijf uit Herent wil met "onbreekbare fiets" de Ronde van Frankrijk winnen

Het bedrijf REIN4CED uit Herent gaat binnenkort fietskaders maken die veel sterker zullen zijn dan de huidige generatie. De productie zal volautomatisch gebeuren. Het nieuwe materiaal is ontwikkeld aan de KU Leuven.

In het topwielrennen is carbon al jaren dé grondstof van zowat elke fiets. Maar als het van REIN4CED afhangt, zal dat snel veranderen. Want hoewel carbon licht en stijf is, is het ook broos en kan het relatief makkelijk breken. Vier jaar lang doctoreerde Michaël Callens aan de KU Leuven op een nieuw materiaal dat ook licht is, maar veel sterker is dan carbon. En dat heeft geresulteerd in een nieuw bedrijf: REIN4CED.

Toptechnologie

Waar nu de meeste fietsframes in Azië worden gemaakt, rollen nog voor het einde van het jaar fietsframes van een band in Winksele bij Herent. Het bedrijf is in volle opbouw en de machines die de fietsen moeten maken, moeten zelfs nog geleverd worden.

Die machines zullen ervoor zorgen dat de fietskaders bijna volautomatisch gemaakt kunnen worden. Daardoor hoopt het bedrijf op jaarbasis zo'n 20.000 frames te kunnen maken met amper 40 medewerkers. Ter vergelijking, in de fabrieken in Azië waar de frames nog manueel gemaakt worden, zijn er 800 medewerkers nodig om dezelfde hoeveelheid te produceren. 

Ambitieus

De ambities zijn groot al blijft CEO Michaël Callens voorzichtig: "We hopen in eerste instantie de productielijn snel op gang te krijgen en ook snel veel bestellingen te ontvangen van grote fietsconstructeurs. Op termijn kunnen er eventueel vestigingen bij komen en misschien zelfs nieuwe producten. En doordat we ervan overtuigd zijn dat we erg veel fietsen zullen kunnen maken, hopen we dat een wielrenner ooit met onze fiets de Ronde van Frankrijk kan winnen."

De medewerkers van het Herentse bedrijf Reinforced

De medewerkers van het Herentse bedrijf REIN4CED.

Meest gelezen