ISOPIX

België, land van twee democratieën? "De kloof wordt dieper en dieper"

Bestaat ons land inderdaad uit een Vlaamse en een Franstalige democratie, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever aanvoert? Wetstraatwatcher Ivan De Vadder vindt dat we inderdaad meer en meer in twee verschillende werelden leven en zijn RTBF-collega Alain Gerlache beaamt dat de kloof tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap groter wordt. 

Vandaag zagen we eens te meer hoe twee gemeenschappen op een verschillende manier naar eenzelfde incident kijken. De kersverse Vlaamse ministerpresident Liesbeth Homans gebruikte de term "vod" om naar de Belgische driekleur te verwijzen. "Aan Franstalige kant klinkt het eensgezind dat het masker is afgevallen en dat mevrouw Homans een belgofoob is", zegt Alain Gerlache in "De wereld vandaag", op Radio 1.

"Er bestaat een beeld aan de andere kant van de taalgrens van  een bepaald deel van Vlaanderen en dat wordt meteen ingevuld", zegt Ivan De Vadder. "Liesbeth Homans is van de N-VA, de N-VA is een partij die niet voor België is, en dus wordt dat daar meteen aan gekoppeld. Los daarvan vind ik het getuigen van weinig eerbied en respect."

Het feit dat bijna 1 Vlaming op de 2 voor N-VA of Vlaams Belang heeft gestemd is voor veel Franstaligen alarmerend

Alain Gerlache (RTBF)

De Vadder verwijst naar een ander voorbeeld: een artikel bij RTBF Info over een racistisch incident in Waregem waarbij iemand van allochtone komaf "stinkende neger" wordt genoemd. "Daarbij luidt dan de commentaar dat dit nu eenmaal is hoe Vlaanderen in elkaar zit, waarbij men dan vergeet dat net een week geleden een allochtone presentatrice van RTL dezelfde reacties kreeg."

"De resultaten van de verkiezingen spelen daarbij waarschijnlijk een rol", verklaart Alain Gerlache. "Het feit dat bijna 1 Vlaming op de 2 voor N-VA of Vlaams Belang heeft gestemd is voor veel Franstaligen alarmerend."

Objectiviteit bestaat alleen in de context van je eigen gemeenschap

Ivan De Vadder

De publieke opinie is één ding, maar hoe gaan journalisten daarmee om? "Dat is altijd het probleem met journalisten", zegt Gerlache. "Die zijn vooral in contact met hun eigen gemeenschap." Onvoldoende kennis van de andere taalgroep, dus? "De voeling met Vlaanderen is natuurlijk gebrekkig, maar de houding van de politici helpt natuurlijk niet." Als hij probeert meer objectiviteit in de berichtgeving over Vlaanderen te brengen, krijgt Gerlache naar eigen zeggen  het verwijt van kijkers en luisteraars dat hij te vaak in Vlaamse studio's zit.

"Objectiviteit bestaat alleen in de context van je eigen gemeenschap", denkt Ivan De Vadder. "Binnen je eigen gemeenschap weet je als journalist perfect hoe je met extreemrechts of extreemlinks omgaat." In een  ander land of een andere gemeenschap blijkt dat anders te liggen. "Dat merken wij als de BBC, Franse zenders, RTBF of RTL hier reportages komen maken", zegt hij, maar voegt er meteen aan toe dat ook Vlaamse media niet altijd even genuanceerd over de andere kant berichten.

Politici aan de andere kant van  de taalgrens pleiten altijd voor België, maar ze komen niet naar een Vlaamse studio

Ivan De Vadder

Ook politici blijken vaak niet erg geïnteresseerd in die andere kant. Op enkele "wandelinterviews" van collega Pieterjan De Smedt met PS-kopstukken na, blijken de meeste Franstalige toppolitici niet erg enthousiast om naar en Vlaamse tv-studio te komen. "Ze hebben daarbij niets te winnen", duidt Alain Gerlache.

"Politici aan de andere kant van  de taalgrens pleiten altijd voor België, voor het behoud van België, zelfs voor een federale kieskring, maar ze komen niet naar een Vlaamse studio", stelt Ivan De Vadder vast. "Dan denk ik echt wel dat we stilaan in twee gescheiden werelden zitten, of we het nu willen of niet." "De kloof wordt dieper en dieper", treedt Gerlache hem bij. 

Beluister hieronder het gesprek met Ivan De Vadder en Alain Gerlache in "De wereld vandaag":

Meest gelezen