Eerste zitting Europees Parlement: leden Brexitpartij keren de rug tijdens Europese volkslied

Het Europees Parlement komt vandaag voor de eerste keer bijeen na de verkiezingen van eind mei. De Britse Brexitpartij van Nigel Farage zoog tijdens die eerste zitting al meteen de aandacht naar zich toe. Verder bleven enkele opvallende namen weg.

De nieuwe Europese parlementsleden leggen, anders dan bijvoorbeeld in de Kamer of het Vlaams Parlement, geen eed af. Toch kregen de leden van de Britse Brexitpartij hun kans om van zich te laten horen. Met name tijdens het Europese volkslied.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani vroeg de parlementsleden te gaan staan voor het Europese volkslied, "een kwestie van respect, ook al deel je de waarden van de Europese Unie niet". Ook de leden van de Brexitpartij, die na de brexit samen met andere landgenoten uit het Europees Parlement zullen verdwijnen, gingen daar op in. Maar zodra het volkslied ingezet werd, keerden ze hun collega's de rug toe.

Bekijk hier de beelden: Brexiteers keren halfrond de rug toe

Videospeler inladen...

De Brexitpartij is de nieuwe partij van Nigel Farage, de luis in de pels van de Britse politiek als het op de brexit aankomt. Normaal gezien hadden de Britten helemaal niet aan de verkiezingen moeten deelnemen, aangezien de brexit al een feit had moeten zijn. Farage zelf was uit zijn vroegere partij Ukip gestapt, deels omdat het doel gehaald was, maar toen bleek dat de Britten alsnog naar de stembus zouden moeten, hield hij de Brexitpartij boven de doopvont. De partij werd meteen de grootste Britse partij in het Europees Parlement.

Nog opvallend tijdens de eerste zitting: de zetel van huidig Europees commissaris Frans Timmermans bleef leeg. Timmermans neemt zijn plek in het Europees Parlement voorlopig niet in. Naar verluidt zal zijn stoel leeg blijven totdat duidelijk is wie voorzitter van de Europese Commissie zal worden. Timmermans is daar nog altijd een van de kanshebbers voor. De Europese leiders doen vandaag een nieuwe poging om de puzzel van de Europese topjobs te leggen.

Ook de zetels van drie Catalaanse nationalistische politici bleven leeg. Zij mogen hun zetel niet opnemen, omdat de Spaanse overheid hen niet erkent als verkozen parlements­leden. Wel aanwezig: onder meer de kersverse Europese parlementsleden Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). Beiden maken de overstap van de nationale politiek naar het Europees Parlement. Hun tijdelijke opvolgers, respectievelijk Liesbeth Homans als Vlaams minister-president en Wouter Beke als federaal minister van Werk, legden vandaag overigens de eed af bij de koning.

De Italiaan Tajani zat vandaag de eerste zitting voor. Hij is nog altijd voorzitter tot er een nieuwe voorzitter aangeduid wordt. Die functie wordt normaal gezien samen met de andere topfuncties door de Europese leiders ingevuld. Raken ze er vandaag echter niet uit, dan kiest het Europees Parlement morgen zelf een voorzitter.

Meest gelezen