Burgemeester Maaseik wil helikopters inzetten tegen processierupsen

De burgemeester van Maaseik vindt dat de hinder door de processierupsen uit de hand loopt en wil daarom vanaf volgend jaar drastische maatregelen, zoals het inzetten van helikopters voor het preventief behandelen van de eikenbomen.

"Honderden inwoners klagen over de rupsen", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) van Maaseik. "En ook de fietstoeristen en jeugdbewegingen die in Maaseik op kamp komen, hebben er last van. Veel mensen reageren erg hevig en staan vol uitslag. Dit kan zo niet blijven duren." 

Meer gif?

Tollenaere wil nu meer preventieve maatregelen, en denkt onder meer aan het inzetten van helikopters die gif op de bomen spuiten. "In Duitsland passen ze die techniek ook toe. Dat zal selectief moeten gebeuren omdat anders ook andere dieren aangetast worden." In onze provincie worden eikenbomen nu ook al preventief behandeld met bacteriën die de darmwand van de diertjes aantasten. Daardoor stopt de rups met eten en sterft ze enkele dagen later. 

Dure zaak

De aanpak van de processierupsen heeft de stad Maaseik al een pak geld gekost. "We hebben dit jaar al bijna 100.000 euro uitgegeven. 70.000 euro voor de preventieve behandeling van de bomen en nog eens ruim 20.000 euro voor het wegzuigen van de rupsen uit de bomen."

Meest gelezen