Catalaanse nationalisten protesteren aan Europees Parlement in Straatsburg: Puigdemont en co kunnen zetel niet opnemen

In Straatsburg protesteren Catalaanse nationalisten aan het Europees Parlement. Daar vindt vandaag de eerste zitting plaats, maar drie Catalaanse politici zullen hun zetel niet kunnen opnemen, omdat de Spaanse overheid dwarsligt.

Het nieuwe Europees Parlement komt vandaag voor de eerste keer bijeen, na de verkiezingen van eind mei. Ook drie Catalaanse nationalistische politici zouden vandaag de eerste zitting moeten bijwonen, maar zijn er niet bij. Carles Puigdemont, de voormalige minister-president van de Catalaanse regering, en Oriol Junqueras, destijds zijn viceminister-president, raakten eind mei beiden verkozen, maar de Spaanse regering weigert de twee politici te erkennen als verkozen parlementsleden. Ze moesten daarvoor de eed afleggen in Madrid, maar dat deden ze niet.

Archieffoto: Carles Puigedemont (vooraan rechts) en Oriol Junqueras (vooraan midden) in het Catalaanse parlement
AFP or licensors

Tegen Puigdemont loopt nog altijd een Spaans aanhoudingsbevel. Hij verblijft momenteel in ons land. Junqueras zit momenteel in voorhechtenis en wacht op de uitspraak van het proces tegen hem en elf andere Catalanen. Beiden maakten ze deel uit van de Catalaanse regering die door de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy werd afgezet, na het onafhankelijkheidsreferendum en het uitroepen van de onafhankelijkheid in het najaar van eind 2017.

Omdat ze geen eed aflegden in Madrid, staan ze niet op de officiële Spaanse lijst van verkozen parlementsleden en kunnen ze hun zetel in het Europees Parlement dus niet opnemen. Ook de zetel van Toni Comín, een partijgenoot van Puigdemont, blijft leeg.

Verschillende Catalaanse nationalisten uitten daar vanmorgen hun ongenoegen over en betoogden aan het Europees Parlement. Het Europees Parlement zelf laat weten dat het lot van de drie Catalanen afhangt van de Spaanse overheid, niet van het Europees Parlement.

Meest gelezen