Videospeler inladen...

Charles Michel naar Europa: de steile opmars van een politiek "wonderkind"

Premier Charles Michel is nog vrij jong, maar heeft al een rijkgevulde politieke carrière in de nationale politiek achter de rug. Hij is een van de toonaangevende figuren van de Franstalige liberalen en was al partijvoorzitter en minister voor hij in 2014 premier werd. Nog voor het einde van het jaar ruilt hij de Wetstraat 16 voor het Ei, het gebouw vlak bij het Schumanplein waar de voorzitter van de Europese Raad kantoor houdt.

Charles Yves Jean Ghislaine Michel is de oudste zoon van Louis Michel, voormalig Europees Commissaris, oud-minister en oud-partijvoorzitter van de Franstalige liberalen. Hij studeerde rechten in Brussel en Amsterdam, maar werd als 18-jarige al voor de eerste keer verkozen in de Waals-Brabantse provincieraad.

In 1999 al maakt de jonge Charles Michel zijn intrede in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij wordt verkozen in de kieskring Nijvel en is met zijn 23 jaar het jongste Kamerlid. Een jaar later verhuist hij naar het Waals Gewest, waar hij minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken wordt. Als zijn partij in 2004 op de oppositiebanken belandt in Namen, verhuist Charles Michel weer naar de Kamer en wordt hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de interim-regering Verhofstadt III en de regeringen Leterme I, -Van Rompuy en Leterme II.

Lees verder onder de foto.

Na de verkiezingsnederlaag van de liberale Mouvement Réformateur (MR) in 2010 daagt Charles Michel Didier Reynders uit voor het partijvoorzitterschap. De liberale vete tussen Reynders en de zogenoemde clan-Michel uit Waals-Brabant wordt voortgezet van vader- op zoon-Michel. In 2011 wordt Michel inderdaad partijvoorzitter en boet Didier Reynders aan invloed in.

Lees verder onder de foto.

Olivier Chastel, Charles Michel en Didier Reynders in 2007
BELGA/VIDAL

Na de federale verkiezingen van 2014 schopt de jonge Michel het tot regeringsleider. Na moeizame formatie-onderhandelingen tussen zijn eigen MR, CD&V, Open VLD en N-VA wordt hij als leider van de enige Franstalige regeringspartij naar voren geschoven als premier. Kwestie van een tegengewicht te vormen voor het Vlaamse overwicht in de regering.

Lees verder onder de foto.

Charles Michel legt de eed af als premier in 2014

Amper 38 is Charles Michel: de jongste Belgische premier ooit. Zijn zogenoemde Zweedse coalitie, waarbij het blauw in de vlag staat voor liberaal, geel voor N-VA en het kruis voor CD&V, wordt ook wel kamikazeregering of kibbelkabinet genoemd. De jonge premier heeft soms enige moeite om weerbarstige leden van zijn regering in de pas te doen lopen. Einzelgängers als Theo Francken (N-VA) roept hij meer dan eens tot de orde in de Kamer.

Ik veroordeel dergelijke communicatie. En ik raad hem aan zijn duim zeven keer om te draaien alvorens dergelijke tweets uit te sturen

Premier Michel over staatssecretaris Francken in maart 2017

Eind vorig jaar verlaat de N-VA de regeringsboot uit onvrede met het VN-migratiepact. Michel I vervalt tot de minderheidsregering-Michel II, die inmiddels ook ontslagnemend is.

Na de verkiezingen lijkt het wel of de ratten het zinkende regeringsschip verlaten. Didier Reynders (MR) probeert - vergeefs - secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden, Kris Peeters (CD&V) verhuist naar het Europees Parlement en nu kondigt ook de kapitein zijn vertrek aan. Of Charles Michel nog moet worden vervangen in zijn ontslagnemende regering zal afhangen van hoe snel een nieuwe federale regering te water kan worden gelaten.  

Bekijk het carrière-overzicht van Charles Michel uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

UIt het archief: "Mijn vader" met Charles en Louis Michel

Videospeler inladen...

Meest gelezen