Bron: Novosanis

Chlamydia-screening moet aanwezigheid meest voorkomende soa in kaart brengen

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die vooral bij jonge vrouwen wordt vastgesteld. Maar ook oudere vrouwen en mannen kunnen besmet raken met chlamydia. Over de prevalentie van chlamydia in deze groepen is weinig geweten omdat zij veel minder vaak getest worden. Het instituut Sciensano wil daarom aan de hand van een steekproef de hele Belgische bevolking onderzoeken.

Vrouwen tussen de 18 en de 25 zijn een risicogroep omdat ze op langere termijn onvruchtbaar kunnen worden door een infectie met chlamydia. Jonge vrouwen worden dan ook vaak getest, maar daardoor zijn ze misschien oververtegenwoordigd in de statistieken.

Projectonderzoeker Wim Vanden Berghe van Sciensano: "Bij mannen komt chlamydia minder voor want de aandoening wordt minder vaak vastgesteld. Ook oudere mensen zijn wellicht ondervertegenwoordigd. Met de nieuwe screening willen we een correcte schatting maken van de aanwezigheid van chlamydia bij de hele Belgische bevolking".

Stuur ons uw plasje

Vorige week hebben 6000 mensen (toevallige selectie), een brief in de bus gekregen met een uitnodiging om mee te doen aan de nationale screening. Ze kunnen online of schriftelijk antwoorden. Als ze deel willen nemen aan het onderzoek krijgen ze een testpakket met een plastuit, een flesje en een handleiding.

Bij het onderzoek hoort ook een vragenlijst. De deelnemers worden verzocht informatie te geven over hun socio-economische situatie en hun seksuele leven, bijvoorbeeld of ze in korte tijd verschillende partners hebben.

Vanden Berghe: "Deze gegevens zullen ons helpen om de risicofactoren te identificeren die samenhangen met chlamydia. We kunnen bijvoorbeeld nagaan of mensen met een lager socio-economisch profiel misschien minder condooms gebruiken en dus meer risico lopen op een besmetting". 

Dit onderzoek is een primeur

De aanwezigheid van chlamydia is al vaker onderzocht. Maar in die studies gaat het altijd om een beperkte groep - studenten, jonge meisjes. Sciensano neemt nu dus alle leeftijden, regio's en geslachten mee. Vanden Berghe: "Op deze manier kunnen we ontdekken welke bevolkingsgroepen we eventueel uit het oog zijn verloren en wie we dus meer bij preventiewerking moeten betrekken".

"In al die onderzoeken geven de deelnemers zelf aan of ze met chlamydia zijn besmet of niet. Ook daarom is de studie van Sciensano uniek - het urinestaal is een echt bewijs, we zullen alle info over de achtergrond van de deelnemers kunnen linken met laboratoriumgegevens".

Het urinestaal wordt in het lab geanalyseerd met een zogenoemde NAAT-test (nucleic acid amplification test), een moleculaire test met een erg hoge sensitiviteit. En waarom urine en geen bloedstaal? "In het bloed kan je niet zien of de proefpersoon op dat moment besmet is met chlamydia, hoogstens is af te leiden dat er ooit een infectie is geweest".

De eerste 6000 brieven zijn dus al vertrokken en na de zomer zijn er nog enkele 'golven' gepland. De onderzoekers van Sciensano blijven mensen uitnodigen tot ze voldoende reacties krijgen, ze mikken op een steekproef van 2000 deelnemers.

Wat na de test?

Iedereen die een plasje opstuurt, kan het resultaat van de labo-analyse online raadplegen. De proefpersonen die besmet blijken, worden persoonlijk op de hoogte gebracht, ook via de huisarts. Wim Vanden Berghe beklemtoont dat de nazorg belangrijk is. "We bezorgen de deelnemers een verwijsbrief voor de huisarts. Iemand met een chlamydia-infectie raden we aan een confirmatietest te laten doen en in gesprek te gaan met de huisarts". 

Ik voel niets, dus ik heb niets

Chlamydia blijft vaak onopgemerkt omdat er niet altijd symptomen zijn. Van de besmette vrouwen is 60 tot 80 asymptomatisch en van de mannen een derde tot de helft. De huisarts heeft de belangrijke taak om met zijn patiënten te praten over chlamydia en ervoor te zorgen dat ze getest worden. Binnenkort heeft de huisarts een tool ter beschikking die deze taak makkelijker kan maken. De tool is ontworpen door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Ook het expertisecentrum Sensoa wijst op de noodzaak van preventief gedrag en tests om besmetting met chlamydia te voorkomen. Sandra Van den Eynde: "Onze campagnes hebben succes, er worden veel meer testen aangevraagd, in de eerste plaats door de huisartsen".

"Maar de jongeren zijn zich nog te weinig bewust van de risico's. Als ze aan een nieuwe relatie beginnen, beschermen ze zich meestal wel met een condoom. Maar na verloop van tijd, als ze vaste partners worden, laten ze het condoom achterwege. En het is dan dat ze gevaar lopen, want een van de partners kan besmet zijn zonder het te weten omdat hij of zij geen ziekteverschijnselen heeft en zo chlamydia doorgeven".

Meest gelezen