AFP or licensors

"Weerzinwekkend": Democratische politici brengen bezoek aan migranten in Texaanse grensposten 

In de Verenigde Staten blijft het debat over de opvang van migranten aan de zuidgrens de gemoederen beroeren. Vandaag heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening gezet onder een wet die 4,6 miljard dollar (4 miljard euro) moet vrijmaken voor hulp aan de migranten die de grens oversteken. Velen van hen zitten in erbarmelijke omstandigheden vast in grensposten in Texas. Enkele Democratische Congresleden, onder wie Alexandria Ocasio-Cortez, brachten een bezoek aan die centra. 

Een groep Democratische Congresleden van Latijns-Amerikaanse of Hispanic-afkomst toerde gisteren langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

De politici brachten onder meer een bezoek aan de belangrijkste grenspost in El Paso.

Ze gingen ook naar Clint, een gebouw van de grenswacht dat enkele weken geleden in opspraak kwam omdat kinderen er werden vastgehouden in schrijnende omstandigheden. 

"Weerzinwekkend", zo beschreef Alexandria Ocasio-Cortez de omstandigheden in de opvanggebouwen. In een reeks verontwaardigde berichten op Twitter deed ze verslag van het bezoek aan de grensposten in de staat Texas.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Ocasio-Cortez heeft het onder meer over "psychologische oorlogsvoering" van de grenswachters van de US Customs and Border Protection (CBP) tegen de migrantenvrouwen. Zij zouden worden vastgehouden in cellen zonder stromend water. De grenswachters zouden hen hebben gezegd dat ze uit de wc-potten moesten drinken. 

"Geen rotte appels, gewelddadige cultuur"

Ocasio-Cortez zegt dat ze zich ook zelf "niet veilig" voelde in de grensposten. Ze maakt melding van intimiderend gedrag van de grenswachters.

Maar ze verwijst daarnaast ook naar Facebook-berichten die naar buiten zijn gebracht door de nieuwssite ProPublica. Het gaat om posts van een privé-Facebookgroep van medewerkers van de CBP. 

In de posts maken huidige en vroegere grenswachters grappen over dode migranten. Ook worden er seksueel expliciete opmerkingen gemaakt over Ocasio-Cortez.

Op een sceenshot, een foto van de bewuste Facebookpagina, is te zien dat de groep 9.500 leden telt. "Het gaat dus niet om enkele rotte appels", zegt Ocasio-Cortez daarover op Twitter. "Dit is een gewelddadige cultuur."   

(lees voort onder de foto)

Alexandria Ocasio-Cortez
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"De posts zijn compleet ongepast en in tegenspraak met de eer en de integriteit die ik dagelijks zie - en verwacht - van onze agenten", reageert het hoofd van de CBP op de berichtgeving van ProPublica. De berichten over de vijandige en ongepaste Facebookposts komen voor de dienst ongelegen, zo kort nadat opnieuw een Texaanse grenspost in opspraak was gekomen.

4,6 miljard dollar

De CBP heeft wel al langer geklaagd over onderbemanning aan de zuidgrens. "De agenten spenderen minstens 40 procent van hun tijd als kinderverzorgers, verplegers, buschauffeurs en voedselverstrekkers, en niet aan het werk waarvoor ze zijn opgeleid", liet het hoofd van de dienst eerder al optekenen.

Binnenkort wordt geld vrijgemaakt voor de crisis aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. President Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een wet die 4,6 miljard dollar (4 miljard euro) vrijmaakt voor hulp aan de migranten die de grens oversteken vanuit Mexico. Het grootste deel van die som is bestemd voor minderjarigen die zonder begeleiding zijn binnengekomen.

De wet werd vorige week goedgekeurd door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, hoewel de linkervleugel van de partij vindt dat de toezeggingen niet ver genoeg gaan. De progressieve Democraten vinden dat de wet niet voldoende duidelijk maakt waarvoor het geld gebruikt zal worden. Ze vrezen dat een deel van het bedrag zal gaan naar grensversterking en niet naar humanitaire hulp.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen