Primeur voor Gentse politie: wagen met ingebouwde cel

De Gentse politie heeft een gloednieuw interventievoertuig mét ingebouwde cel. Het zou de eerste politiezone in Europa zijn, die een wagen heeft met een "Safety and Security Kit". De auto kan, volgens de politie, ingezet worden voor het zwaardere politiewerk. Het is een veiliger alternatief dan de klassieke politiecombi.

De nieuwe Volkswagen Tiguan Allspaces van de Gentse politie is helemaal op maat gemaakt voor modern politiewerk. Hét opvallendste feature is echter een ingebouwde cel. 

Cel in de auto is veiliger

In de wagen is een cabine, een cel, ingebouwd die tegen hoge temperaturen en tegen zware schokken kan. De cel moet het veiliger maken om verdachten te transporteren. Er is aan alles gedacht. Zo zit er een waterafvoer in de cabine die handig kan zijn bij verdachten of passagiers die in het water zijn gevallen. De afvoer maakt het ook makkelijker om de cel na een interventie schoon te maken. Ook aan erg uitzonderlijke situaties is gedacht, zo is er een luik om mensen uit de cel te bevrijden als het voertuig zou kantelen. Om ervoor te zorgen dat iemand die in de cel zit, zich niet kan bezeren, zijn de hoeken ervan ook afgerond. 

De cel is er ook om de veiligheid voor de agenten te verhogen. Zij zitten nu afgescheiden van een verdachte of passagier. Er is in de auto plaats voor drie agenten. Ze krijgen meer ruimte en in de kofferruimte is een uitschuifbaar platform voorzien waarop al het materiaal staat dat nodig kan zijn bij interventies zoals politielint, koffers, een schop en een borstel. Dat moet het werk voor de agenten een pak makkelijker maken. 

Europese primeur

Gent zou de allereerste politiezone in ons land én in Europa zijn met zo'n hypermodern interventievoertuig met een zogenaamde 'Safety and Security Kit'. De Volkswagen Tiguan Allspaces kost de politie 260.000 euro. 

kasto80

Meest gelezen