Premier Charles Michel wordt Europees president, Ursula von der Leyen voorgedragen als Commissievoorzitter

Premier Charles Michel heeft zijn Europese topjob beet. Michel wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, ook wel de Europese president genoemd. De Europese leiders dragen de Duitse Ursula von der Leyen dan weer voor als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie overeengekomen na drie dagen onderhandelen.

Na lange en moeilijke onderhandelingen zijn de Europese leiders er dan toch uitgeraakt en hebben ze een akkoord over vier topjobs in de Unie: de opvolgers voor de voorzitter van de Europese Raad, de voorzitter van de Europese Commissie, de voorzitter van de Europese Centrale Bank en de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken  en  Veiligheidsbeleid. 

Voor ons land is het belangrijkste nieuws dat premier Charles Michel (MR) Donald Tusk opvolgt als voorzitter van de Europese Raad van Staatshoofden en Regeringsleiders. Vijf jaar na Herman Van Rompuy, de voorganger van Tusk, zit er weer een Belg in de stuurcabine van de Europese Unie. Michel is gekozen en zal dus weldra de ontslagnemende federale regering verlaten. Dat betekent wellicht een nieuwe stoelendans in de Wetstraat. Hij wordt Europees president op 1 december voor een periode van 2,5 jaar, één keer verlengbaar met nog eens 2,5 jaar.

Lees verder onder de tweets.

Verrassend is ook dat noch de Duitse christendemocraat Manfred Weber noch de Nederlandse socialist Frans Timmermans Commissievoorzitter wordt. Beiden waren "Spitzenkandidat" voor hun partij, maar bijten in het zand omdat ze moeilijk lagen. Weber lag niet goed bij de socialisten en de liberalen, Timmermans lag moeilijk bij sommige Oost-Europese leiders.

Het is dus Ursula von der Leyen geworden die wordt voorgedragen om Jean-Claude Juncker op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie. Von der Leyen is momenteel minister van Defensie in de regering van bondskanselier Angela Merkel. Haar kandidatuur moet wel nog worden goedgekeurd door een absolute meerderheid in het Europees Parlement, en dat kan nog problemen opleveren.

Von der Leyen was geen kandidaat, heeft geen Europese ervaring en zal mogelijk op kritiek stuiten bij de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. Ook de groenen zijn niet tevreden omdat de procedure van de Spitzenkandidaten niet is gevolgd.

Lees verder onder de tweet.

De Française Christine Lagarde zal vrijwel zeker Mario Draghi opvolgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Haar kandidatuur is evenmin 100 procent zeker, want hier hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders maar een adviserende rol.

Lagarde kan wel stevige adelbrieven overleggen. Ze is voorzitter van  het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en daarvoor was ze onder meer minister van Economie, Financiën en Industrie onder president Nicolas Sarkozy.

Lees verder onder de tweet.

De Spaanse oud-minister Josep Borrell wordt voorgedragen als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken  en  Veiligheidsbeleid en volgt dus allicht de Italiaanse Federica Mogherini op. Voor zijn benoeming definitief is, moet Borrell nog een hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan.

Borrell is geen onbekende in Europa. Eerder was de Spaanse socialist al voorzitter van het Europees Parlement. Hij is overigens niet de eerste Spanjaard die verantwoordelijk wordt voor het buitenlandse beleid van de Unie, want van 1999 tot 2009 zat Javier Solana al op die stoel.

Over het voorzitterschap van het Europees Parlement hebben de Europese leiders nog niets beslist. "Het is aan het Europees Parlement om te beslissen wie de voorzitter wordt, maar het is onze intentie om een voorzitter van de socialisten in het eerste deel van de legislatuur te hebben, en een voorzitter van de Europese Volkspartij in het tweede deel. Dat is onze politieke mening en intentie", heeft Donald Tusk gezegd tijdens een persconferentie.

Hoort u het in Keulen donderen bij al deze functies? Klik hier en lees meer over wat ze precies inhouden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een analyse van Bart Verhulst: "Beslissing brengt toch een stoelendans op gang in onze binnenlandse politiek":

Videospeler inladen...

Meest gelezen