julienfourniol/baloulumix

Geen peuken meer op straat dankzij gratis zakasbakjes

Verschillende gemeenten in de provincie Antwerpen hebben beslist om samen 22.000 zakasbakjes aan te kopen. Het gaat om Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands en Willebroek. Daarmee willen ze voorkomen dat sigarettenpeuken op de grond terechtkomen en de natuur vervuilen.

Bijna de helft van al het zwerfvuil dat jaarlijks verzameld wordt, bestaat uit sigarettenpeuken. Het gaat om zo’n 40 miljoen exemplaren per jaar. En dat is enorm belastend voor ons milieu, zegt Marijke Herinckx van afvalbeheerder IVAREM. “Eén peuk kan tot 500 liter water verontreinigen en dat door de chemicaliën die in de sigarettenfilter zitten.”

Maximaal vijf stappen

Peuken zijn ook niet biologisch afbreekbaar. “Zo’n sigarettenpeuk blijft 15 jaar op straat liggen. Na die tijd is hij niet verdwenen, ook al zie je hem niet meer. Hij breekt in kleine stukjes uit elkaar en zo komt hij zelfs in onze voedselketen terecht.”

Om dit te voorkomen, wil IVAREM samen met Mooimakers - een actie in Vlaanderen om zwerfvuil te voorkomen – zakasbakjes uitdelen. “Onderzoek toont aan dat rokers maximaal twee tot vijf stappen willen zetten om van hun sigarettenpeuk af te geraken. Daarom willen we met die zakasbakjes een alternatief bieden”, zegt Herinckx.

Verschillende gemeentes zoals Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands en Willebroek kopen samen 22.000 zakasbakjes aan. Daar kunnen dan een aantal sigarettenpeuken in. De zakasbakjes zullen gratis uitgedeeld worden. De gemeentes kiezen zelf wanneer dit gebeurt.

Meest gelezen