Videospeler inladen...

Kersvers Vlaams minister-president Homans noemt Belgische vlag "vod": "Een grapje, dat mag toch wel?"

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) heeft voor een opvallend moment gezorgd tijdens het nemen van een groepsfoto met haar regeringsploeg, na haar eedaflegging. Homans had het over "die Belgische vod", verwijzend naar de Belgische vlag. Een grapje, zegt ze zelf.

Homans legde vanmorgen bij koning Filip de eed af als nieuwe minister-president van de Vlaamse regering, ter vervanging van Geert Bourgeois. Even later werd op het Martelaarsplein in Brussel, waar de Vlaamse regeringsleider werkt, gezorgd voor een nieuw naambordje en een nieuwe groepsfoto van de regering.

En blijkbaar was het niet om het even waar die foto genomen werd. Toen minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) opperde dat ze naar de zon moesten kijken, liet Homans zich het volgende ontvallen: "Ja, maar we willen die Belgische vod niet op de achtergrond".

Homans is een Vlaams-nationalistische politica, maar het is hoe dan ook een opvallende uitspraak voor een minister-president. "Dat was een grapje", wuift Homans weg. "Dat mag toch wel? Dit is een feestelijk moment. De collega's waren ook heel blij voor mij."

Enkele jaren geleden ontstond nog commotie binnen de Vlaams-nationalisten toen N-VA-politicus Siegfried Bracke de Vlaamse vlag had omschreven als een vod. 

Bekijk het verslag en het live interview uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een carrièreoverzicht van Homans uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een gesprek met Homans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen