AFP or licensors

Italië heft huisarrest van Duitse kapitein Sea-Watch 3 op

In Italië heeft de rechtbank het huisarrest van de Carola Rackete, de kapitein van het reddingsschip Sea-Watch 3, opgeheven. Maar het onderzoek tegen haar loopt nog. De Duitse kapitein werd afgelopen weekend gearresteerd omdat ze ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten toch met haar schip aan land ging en daarbij een politieboot raakte. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft al laten weten dat hij de kapitein nu het land wil uitzetten. 

Een Italiaanse rechter heeft het huisarrest tegen Rackete opgeheven. Het onderzoek loopt nog steeds maar ze mag het in vrijheid afwachten. “De kapitein voldeed haar plicht door het redden van mensenlevens”, zo motiveerde de rechter haar beslissing. Justitie wil de kapitein nog wel op 9 juli ondervragen in het kader van "medeplichtigheid aan illegale immigratie". 

De 31-jarige kapitein voer afgelopen weekend met meer dan 40 migranten aan boord de haven van Lampedusa binnen, tegen de orders van de Italiaanse autoriteiten. Bij deze actie raakte ze ook een boot van de douane, maar er vielen geen gewonden. De vrouw werd daarop gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. Ze riskeerde drie tot tien jaar cel.

Rackete verdedigde zicht en zei dat het risico bestond dat er migranten de dood zouden inspringen omdat ze al zeventien dagen op zee voeren. 

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini van de radicaal-rechtse partij Lega heeft meteen zijn ongenoegen geuit. Hij had een "veel strengere reactie verwacht van Justitie" en wil de Duitse kapitein het land uitzetten. Ook op Twitter uitte hij zijn ongenoegen over de beslissing. 

Meest gelezen