Videospeler inladen...

Ivanka Trump prominent op het wereldtoneel, maar wat is haar rol eigenlijk in het Witte Huis?

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, is het voorbije weekend nadrukkelijk op de voorgrond getreden op het wereldtoneel. Ivanka is naast de dochter ook de adviseur van Trump, maar zelfs dan doet haar prominente plaats op het internationale voorplan vragen rijzen.  

Het leek wel het weekend van Ivanka Trump. De 37-jarige dochter van de Amerikaanse president was prominent aan zijn zijde te zien tijdens de economische G20-top in Osaka, Japan. Ze ging mee op de foto met de wereldleiders, nadat ze ook al belangrijke gesprekken had bijgewoond, onder meer onderhandelingen met de Chinese leider Xi Jinping over de handelsoorlog tussen de VS en China. Een dag later was ze erbij toen Donald Trump als eerste Amerikaanse president voet zette op Noord-Koreaanse bodem.

Dat een familielid van een staatshoofd zo'n opvallende rol opeist, voelt ongemakkelijk aan. Dat bleek heel duidelijk uit een kort filmpje dat de Franse regering deelde. De beelden zijn gemaakt op de G20 en tonen een gesprek tussen de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau, de Britse premier Theresa May en Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ivanka Trump probeert zich in het gesprek te mengen, maar wordt door de vier anderen straal genegeerd. Vooral de ijzige blik van Lagarde, die geen moeite doet om haar ergernis te verbergen, spreekt boekdelen. 

Herbekijk hieronder de beelden met Ivanka Trump:

Videospeler inladen...

Het filmpje is op de sociale media driftig geparodieerd. Onder de hashtag #unwantedivanka duikt de dochter van Trump op als ongewenste gast bij tal van historische momenten, van de landing in Normandië tot bij Martin Luther King en op het huwelijk van de Britse prins Charles en Lady Diana. 

Maar naast grappen komt er ook stevige kritiek op Ivanka's prominente plaats op het internationale voorplan.

Niet voor het eerst, overigens. Ook tijdens de G20 van twee jaar geleden werd al gefronst toen Ivanka in plaats van haar vader deelnam aan een vergadering over Afrika. Ze onderhandelde al met verschillende staatshoofden en opende in mei vorig jaar samen met haar man Jared Kushner de nieuwe -erg omstreden- Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Welke rol heeft Ivanka Trump eigenlijk?

Wat is eigenlijk de rol van Ivanka Trump in het Witte Huis? Volgens de officiële website van het Witte Huis is ze "adviseur van de president". Die functie heeft haar vader haar in maart 2017 toegewezen, twee maanden nadat hij ook al haar echtgenoot Jared Kushner in diezelfde functie had benoemd. Voordien was Ivanka Trump zakenvrouw, model en mode-ontwerpster. Ook voor hij president was, schakelde Donald Trump haar in in zijn eigen zakenimperium. Diplomatieke ervaring heeft ze niet.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Op de benoemingen rees meteen kritiek. De Verenigde Staten hebben sinds 1967 een Federal Anti-Nepotism Act. Die wet tegen nepotisme verbiedt dat overheidsfunctionarissen familieleden in dienst nemen, maar volgens sommige interpretaties geldt hij niet voor het Witte Huis.  

Zowel Kushner als zijn vrouw zijn dus nog altijd officieel adviseur. Ivanka Trump houdt zich volgens de website van het Witte Huis vooral bezig met "opleiding en economisch empowerment van vrouwen en hun gezin". Haar functie vereist kennelijk veel reizen, maar duidelijk omschreven zijn haar bevoegdheden niet.

Dat ze een grote invloed heeft op haar vader, is de voorbije jaren gebleken. Zo zou Ivanka de president hebben overgehaald tot een vergeldingsactie in Syrië na een gifgasaanval. Ook wordt vaak gezegd dat ze een kalmerende invloed op haar vader zou hebben. 

Kritiek

"Dat Trump zich in het Witte Huis laat omringen door familieleden die fungeren als zijn persoonlijke raadgever, is één zaak", zegt Ned Price, een voormalige medewerker van oud-president Barack Obama aan CNN. "Maar dat zijn dochter optreedt als een vertegenwoordiger van de VS in het bijzijn van wereldleiders, is een heel andere kwestie."

Volgens Price, en met hem veel andere critici, is het problematisch dat de VS wordt vertegenwoordigd door onverkozen functionarissen zonder relevante kwalificaties. "Iemands dochter zijn is geen kwalificatie", zo verwoordde ook het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez het op Twitter. "Dit schaadt onze diplomatieke standing." 

Volgens critici gedraagt Ivanka Trump zich, niet gehinderd door diplomatieke ervaring, als een schaduwminister van Buitenlandse Zaken. Diezelfde kritiek valt haar man nog méér te beurt. Onlangs nog zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat hij meermaals buitenspel werd gezet door Jared Kushner, die zich gedraagt als een topdiplomaat.  

Door zijn familieleden zulke belangrijke rollen te laten spelen, doet Trump het lijken of de VS een constitutionele monarchie is, luidt de kritiek nog. Of eerder: een familiale zakendynastie. En, vinden critici ook, het geeft vooral aan hoe amateuristisch de regering-Trump het buitenlands beleid aanpakt.

Meest gelezen