Volgt Frans Timmermans Jean-Claude Juncker op? Van Bourgeois mag het, Francken gruwelt ervan.

Kan N-VA leven met Timmermans als Commissievoorzitter? "Goede kandidaat", zegt Bourgeois, "Nachtmerrie", vindt Francken

Binnen de N-VA lijkt niet iedereen op dezelfde lijn te zitten over wie nu de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie mag worden. Met name over de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans verschillen bijvoorbeeld Geert Bourgeois en Theo Francken van mening.

Gevraagd wie de nieuwe Europese Commissievoorzitter moet worden, stelt Bourgois in "Het Journaal" dat er diverse goede kandidaten zijn. Margrethe Vestager, Manfred Weber, Michel Barnier, het zouden allen goede kandidaten zijn, vindt Bourgeois. Maar ook Frans Timmermans draagt de goedkeuring van Bourgeois weg. "Hij is vicecommissievoorzitter geweest, hij kent alles door en door", zegt Bourgeois (bekijk onderstaand fragment).

Videospeler inladen...

Een heel ander geluid is te horen bij Kamerlid Theo Francken. Hij noemt Timmermans op Twitter niets minder dan een "nachtmerriefiguur". In een reeks tweets uit Francken zijn ongenoegen over het voorbije mandaat van Timmermans als vicecommissievoorzitter.

Volgens Francken was Timmermans in die functie "de drijvende kracht achter de opengrenzenpolitiek van de Europese Unie" in de jaren 2015 en 2016, de periode ook waarin Duits bondskanselier Angela Merkel de asielcrisis beantwoordde met de woorden wir schaffen das ("we lossen het wel op").

Timmermans draagt volgens Francken onder meer ook "een loden verantwoordelijkheid in de opstoot van extreemrechts in Europa en in de brexit". Francken ziet hem dan ook liever niet aan het hoofd van de nieuwe Europese Commissie.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen