Videospeler inladen...

Liesbeth Homans (N-VA) legt als eerste vrouw eed af als minister-president van Vlaanderen

Liesbeth Homans (N-VA) heeft bij koning Filip de eed afgelegd als Vlaams minister-president. Ze is de eerste vrouw die die functie bekleedt. Homans vervangt haar partijgenoot Geert Bourgeois, die naar het Europees Parlement trekt.

Homans was tot nu viceminister-president in de Vlaamse regering. Zij neemt de fakkel over van Geert Bourgeois, die verkozen is in het Europees Parlement en effectief dat zitje opneemt. Het gaat om een tijdelijke betrekking voor Homans, tot de nieuwe Vlaamse regering is gevormd.

Liesbeth Homans werd vorige week nog opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten, maar gisteren mocht ze terug naar huis. Vanmorgen werd ze verwacht bij koning Filip om de eed af te leggen als Vlaams minister-president.

Bij haar eedaflegging informeerde de koning naar haar gezondheidstoestand. Premier Charles Michel (MR) was ook bij de eedaflegging aanwezig.

Bekijk hieronder de eerste beelden:

Videospeler inladen...

De Vlaamse regering onder leiding van Liesbeth Homans:

Ook Beke legt eed af

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke kwam bij de koning langs, om de eed af te leggen als federaal minister van Werk, Economie, Consumentenzaken, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Hij neemt die bevoegdheden over van Kris Peeters, die ook naar het Europees Parlement trekt.

Beke blijft ook voorzitter van de christendemocraten, een primeur want nooit eerder was een CD&V-voorzitter tegelijk minister. Al is dat voorzitterschap een aflopende zaak. "Wij gaan in september partijvoorzitterverkiezingen uitschrijven en ik zal daar geen kandidaat voor zijn."

Het huidige ministerschap van Wouter Beke is tijdelijk, tot er een nieuwe federale regering wordt gevormd. "En wat mij betreft is dat zo kort mogelijk omdat we best overgaan tot regeringsonderhandelingen op het Vlaamse en federale niveau."

Bekijk hieronder de ruwe beelden van de eedaflegging van Wouter Beke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen