Makers Bordeauxwijnen mogen 7 nieuwe druivensoorten gebruiken: "Gevolg van klimaatverandering"

Om in te spelen op de gevolgen van de klimaatveranderingen mogen makers van Bordeauxwijnen zeven nieuwe druivensoorten gebruiken. Die soorten zijn beter bestand tegen hitte en extreme droogteperiodes. 

Bordeaux is een gekende wijnstreek, maar eerder wat traditioneel. Toch is er beslist om voortaan te gaan experimenteren met nieuwe druivensoorten.

De druivenrassen die tot nu toe zijn toegestaan in de AOC Bordeaux zijn Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbec, Merlot, Petit verdot, Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Semillon, Muscadelle, Colombard, Ugni blanc en Merlot blanc. Daar komen er zeven bij:

  • Arinarnoa
  • Touriga Nacional
  • Marselan
  • Castets
  • Alvarinho
  • Petit Manseng
  • Liliorila

Het uitbreiden van de druivensoorten heeft alles te maken met de klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde

Frank Van Der Auwera, wijnjournalist

Die zeven zijn gekozen op basis van hun klimaatbestendigheid. “Er is de vrees dat de bestaande druivensoorten, zoals de Merlot, steeds vroeger rijp zullen worden, veel te veel suiker zullen hebben en zo de wijnen té alcoholrijk gaan worden”, verduidelijkt wijnkenner Frank Van Der Auwera in De Wereld Vandaag op Radio 1.

De wijnbouwers leven met andere woorden met de vrees dat ze geen wijnen meer zullen kunnen maken met die ‘grootse, gekende finesse’.  Met die nieuwe toegestane druivensoorten proberen de wijnbouwers zich te wapenen. Bij de keuze van de rassen is men uitgegaan van hun aanpassing aan warme en droge gebieden, evenals een late rijping. 

“De nieuwe druivensoorten bieden heel wat voordelen”, aldus Van Der Auwera. “Ze zijn beter bestand tegen de hitte én tegen droogteperiodes, maar ze zijn ook goed bestand tegen bepaalde ziektes en rottingen.”

Overal ter wereld zijn ze aan het experimenteren

Frank Van Der Auwera, wijnjournalist

De traditionele Bordeauxliefhebber moet volgens Van Der Auwera niet wanhopen dat hij zijn wijn niet meer zal herkennen. In Bordeaux worden alleen blendwijnen geproduceerd, een mix van verschillende druivensoorten, maar er zullen geen wijnen met 100 procent nieuwe druivensoorten mogen worden geproduceerd. “De smaak zal niet echt veranderen. Het gaat tenslotte maar over een aandeel van maximaal 5 tot 10 procent van die nieuwe druivensoorten die zullen mogen toegevoegd worden”, zegt Van Der Auwera.

Revolutie in de wereld van de Bordeauxwijnen. “Maar ze zijn niet alleen”, zegt Van der Auwera. “Ze gaan het niet aan de grote klok hangen, maar overal ter wereld doen ze dit en zijn ze aan het experimenteren”.

Meest gelezen