Archieffoto

Maximiliaanpark ontruimd, Close en De Block: "Heeft niets met Tour de France te maken"

Afgelopen weekend werden tijdens een politieactie zo'n 100 migranten weggebracht uit het Maximiliaanpark in Brussel. Toeval of niet: zaterdag passeert de Tour de France langs het park. Maar zowel Brussels burgemeester Philippe Close (PS) als federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) ontkennen dat het een met het ander te maken heeft. 

In het Maximiliaanpark in Brussel overnachten al geruime tijd migranten en vluchtelingen. Zeker na de ontruiming van het Brusselse Noordstation enkele weken geleden is het aantal migranten in het park blijkbaar opnieuw toegenomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Brusselse politie daarom een actie gehouden in het park. Zo'n 100 mensen werden weggebracht naar opvangplaatsen bij Samusocial.

Mehdi Kassou van het Burgerplatform, dat zich ontfermt over de migranten in het Maximiliaanpark, liet verstaan dat de actie te maken had met de Tour de France. Dat had hij naar eigen zeggen horen verklaren bij de politieagenten. De "Grand départ" van de Tour vindt komend weekend plaats in Brussel, zaterdag passeren de wielrenners langs het Maximiliaanpark.

Brussels burgemeester Close kreeg er gisteravond vragen over tijdens de gemeenteraad. Volgens hem zijn de twee zaken niet gelinkt. "Dat is foute informatie. De Tour de France vindt bovendien tijdens de dag plaats en niet tijdens de nacht", klonk het. "Als de stad de migranten wil verbergen, zou ze de Tour de France niet naar de Brussel hebben gebracht", verklaarde ook eerste schepen Benoît Hellings (Ecolo), die bevoegd is voor Sport.

Ook federaal minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) ontkent dat de politieactie in het Maximiliaanpark gezien moet worden in functie van de Tour de France. "We zijn al van weken en maanden voor de verkiezingen met verschillende instanties aan het werk over het Maximiliaanpark en de problematiek van de transmigranten", aldus de minister in "De ochtend" op Radio 1. "Brussel is onze hoofdstad en het is nodig dat het daar heel het jaar netjes is en dat mensen die naar het Noordstation gaan in een veilige en geruststellende omgeving naar hun werk kunnen pendelen, of de Tour daar nu begint of niet." De Block verzekert dat er ook nog na de doortocht van de Tour acties zullen komen. 

Meest gelezen