Videospeler inladen...

Charles Michel wil bruggenbouwer zijn als "Europees president": "Grote eer en enorme verantwoordelijkheid"

Met zin voor compromis concrete resultaten boeken op domeinen als de brexit, klimaatverandering en de economie. Met dat voornemen wil ontslagnemend premier Charles Michel (MR) vanaf 1 december als voorzitter van de Europese Raad aan de slag gaan. Op zijn eerste persconferentie sinds zijn aanduiding sprak hij ook de hoop uit dat er in België "binnen redelijke termijn" een nieuwe regering kan worden gevormd.

Premier Charles Michel volgt Donald Tusk op als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Vrij snel na die bekendmaking gaf hij zijn eerste persconferentie. Hij pleit voor een “werkbare dialoog”, maar vragen over de brexit en hoe het nu verder moet in België, ging hij uit de weg.

"Het is een grote eer voor mij om als voorzitter van de Europese Raad te worden gekozen en ik ben me bewust van deze enorme verantwoordelijkheid en natuurlijk zal ik mijn best doen om deze taak te vervullen. Ik wil ook mijn collega's bedanken voor hun steun: Europa staat voor uitdagingen en deze uitdagingen zijn naar mijn mening ook kansen."

᠎ "De komende vijf jaar zullen erg belangrijk zijn voor de toekomst van het Europese project en ik ben ervan overtuigd dat het heel belangrijk zal zijn om onze eenheid, onze diversiteit en vooral ook onze solidariteit te beschermen en te bevorderen", zei Michel die ook nog Donald bedankte voor "zijn toewijding, voor zijn inzet en ook voor zijn vriendschap".

Europa staat voor uitdagingen en deze uitdagingen zijn naar mijn mening ook kansen

Charles Michel

"Dialoog en wederzijds respect"

Michel komt op het Europese toneel op een moment dat de lidstaten op verscheidene vlakken diep verdeeld zijn. Er is de kloof tussen noord en zuid over de toekomst van de eurozone, en het conflict tussen oost en west over de aanpak van de migratiekwestie en het respect voor de rechtsstaat. Bovendien maken de traditionele centrumpartijen niet meer alleen de dienst uit in de Europese Raad.

"Dialoog, respect en wederzijds begrip moeten de basis zijn om de nuttige compromissen te blijven maken die noodzakelijk zijn voor het Europese project", zo blikte de premier vooruit op zijn opdracht als bruggenbouwer. Het is volgens hem echter ook aan de volgende Europese Commissie om die diversiteit te waarborgen.

"Compromissen nodig"

Michel wil dus op zoek naar een “werkbare dialoog” en wil  een ”solide basis voor samenwerking”. Voor hem is het belangrijk om de collega’s, de Europese instanties samen te brengen om resultaten te kunnen boeken. Hij beseft dat hier voor ‘compromissen’ nodig zijn, maar ziet die als een “positieve stap in de goede richting”. En ze zullen nodig zijn, met de vele uitdagingen die er zijn, zoals de brexit, de economische ontwikkeling en het klimaat.

"Binnen redelijke termijn een Belgische regering"

Michel kwam ook even terug op het nationale, Belgische niveau. Hij benadrukte  dat zijn taak als voorzitter van de Raad pas in december van start gaat en hij hoopt dat binnen een redelijke termijn een Belgische regering kan worden gevormd. 

Michel kreeg ook een vraag over hoe het nu verder moet met de brexit, maar los van het feit dat het een "uitdaging" is, wou hij er vanavond niet dieper op ingaan.

Bekijk hier de volledige toespraak van Charles Michel

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen