Oostenrijk verbiedt - dan toch - roken in café en restaurant

Vanaf november is het verboden te roken in Oostenrijkse cafés en restaurants. Dat heeft het parlement in Wenen dinsdag beslist. Het verbod geldt ook voor shisha-waterpijpen en elektronische sigaretten. Het gaat niet enkel om een verbod in lokalen, maar op alle openbare plaatsen waar eten en drank worden aangeboden. De bekende Biergärten vallen niet onder de reglementering.

Vandaag is het in Oostenrijk toegelaten te roken in etablissementen met afgescheiden ruimtes als ze niet groter zijn dan 50 vierkante meter en de eigenaar ermee instemt. Nogal wat uitbaters beslisten uit eigen wil al een rookverbod toe te passen.

Aanleiding voor de aangescherpte rookregels is het hoge tabaksverbruik in Oostenrijk. Vergeleken met de rest van Europa grijpen in het Alpenland veel vrouwen en jongeren naar sigaretten. De Oostenrijkse Orde van Geneesheren verzamelde meer dan 880.000 handtekeningen in een petitie voor een rookverbod. Dat is meer dan 10 procent van de bevolking.

Met de beslissing bereikt de discussie eindelijk de eindstreep na een hobbelig parcours, waarbij de toenmalige coalitie van de sociaaldemocratische SPÖ en conservatieve ÖVP in 2015 een verbod goedkeurde, dat vanaf 2018 zou ingaan. Maar de regering van ÖVP en FPÖ die eind 2017 het roer in handen kreeg, verwees de invoering onder druk van de extreemrechtse FPÖ naar de prullenmand. Na de val van de regering in mei gaf de ÖVP aan toch de oude verbodsregels uit 2015 in te willen voeren.

"De asbak van Europa"

"Vandaag is een politieke feestdag", verklaarde SPÖ-voorzitster Pamela Rendi-Wagner, die indertijd nog minister van Volksgezondheid was. "Na ettelijke tegenslagen en maandenlang de andere kant opkijken, kon eindelijk een wet worden gestemd die het leven van de Oostenrijkse vrouwen en mannen echt verbetert", jubelt ze. Haar partij wilde al langer komaf maken met het imago van haar land als "de asbak van Europa".

Vanuit de rangen van FPÖ kwam zoals verwacht kritiek. Nu is duidelijk dat de "zogenaamde economiepartij ÖVP" niet om de kleinschalige gastronomie en haar problemen geeft, maar liever toekomstige waardedalingen actief steunt, luidt het.

"Oostenrijk heeft nu een van de strengste rookverboden in de Europese Unie", klaagt Mario Pulker aan. Pulker is een expert van de Oostenrijkse Economische Kamer en hij vreest voor de gevolgen voor de ondernemers. Daarbij verwijst hij naar het verbod op shisha-bars. "Hiermee worden bestaande bedrijven bij wet gedwongen de deuren te sluiten", aldus Pulker. Volgens de Economische Kamer telt Oostenrijk zowat 500 shisha-bars met een duizendtal personeelsleden.

Meest gelezen