Videospeler inladen...

Wie is Ursula von der Leyen, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie?

Een vrouw aan het hoofd van de Europese Commissie, dat is een primeur. De Duitse Ursula von der Leyen (CDU) is de nieuwe Europese Commissievoorzitter. Een portret.

De Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, als opvolgster van de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Ze is de eerste vrouw die dat belangrijke Europese ambt bekleedt.

Jeugd in Brussel

Ursula von der Leyen is 60 jaar en geboren in Elsene. Tot haar dertiende woonde ze in België, waar haar vader diplomaat was. Ze komt uit een politieke familie; haar vader was ooit minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ursula von der Leyen studeerde economie en geneeskunde. Sinds 2005 is ze actief in de nationale politiek in Duitsland.

Eerste vrouw op defensie in Duitsland

Von der Leyen maakte deel uit van alle regeringen-Merkel. Eerst als  minister van Gezin, daarna van Werk en Sociale Zaken en sinds 2013 als de eerste vrouwelijke minister op Defensie. Daar kreeg ze wel te maken met schandalen over slecht materieel, te duur betaalde experts of infiltratie van extreem-rechts. 

Ze werd een paar keer genoemd als bondspresident van Duitsland, maar dat werd ze uiteindelijk niet. Hoewel ze dicht bij Angela Merkel staat, was ze toch geen kandidaat om haar op te volgen aan het hoofd van de CDU. 

Europese politieke ervaring heeft Ursula von der Leyen niet. Ze heeft zich wel al uitgesproken voor een sterke Europese Unie. Ze wordt nu de eerste vrouw aan het roer van de Europese Commissie. Volgens ingewijden is ze energiek en vasthoudend. Von der Leyen spreekt vloeiend Frans en Engels, is getrouwd en moeder van zeven kinderen.

Plaat opgenomen

Pour la petite histoire: Ursula von der Leyen, koosnaampje Uschi en geboren als Ursula Albrecht, komt uit een groot gezin. Als jonge tiener nam ze met haar ouders en broers liedjes op voor het goede doel. "Die Albrecht Familie" nam in 1978 ook een plaat op. Klik hier om een fragment op de Duitse televisie te bekijken, een "Jacht-canon". Een van de vijf broers van Ursula von der Leyen is nu de CEO van de muziekstreamingdienst Deezer.

Meest gelezen