Raad van State fluit Homans terug in niet-benoeming burgemeesters

De Raad van State fluit Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) terug in haar beslissing om de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek niet te benoemen. Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State. Homans had geweigerd om de burgemeesters te benoemen omdat er in hun faciliteitengemeenten oproepingsbrieven in het Frans waren verstuurd. 

Liesbeth Homans, sinds vandaag ook minister-president van Vlaanderen, wordt teruggefloten door de Raad van State. Als Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur had ze eerder dit jaar geweigerd om vier verkozen burgemeesters te benoemen: die van van de Vlaamse faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek. 

Die gemeenten liggen in Vlaanderen maar hebben veel Franstalige kiezers. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar hebben vier faciliteitengemeenten volgens Homans de taalwet niet nageleefd door op eigen initiatief oproepingsbrieven in het Frans te versturen. Dit gebeurde naar inwoners die zich hadden laten registreren om dergelijke documenten in het Frans te ontvangen.

Volgens Homans was die démarche strijdig met de taalwetgeving die volgens haar voorziet dat Franstaligen telkens opnieuw moeten vragen om een document in hun taal te ontvangen. De burgemeesters zijn het daar niet mee eens en verwijzen naar twee eerdere uitspraken waarin de Raad van State heeft gesteld dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze de documenten in hun taal willen ontvangen.

Arrest

Homans hield echter voet bij stuk en weigerde Pierre Rolin in Sint-Genesius-Rode (CDH), Frédéric Petit in Wezembeek-Oppem (MR), Alexis Calmeyn in Drogenbos (Drogenbos Plus-LB) en Yves Ghequiere in Linkebeek (Link@venir) te benoemen tot burgemeester.

De vier stapten naar de Raad van State. Die oordeelt nu in een arrest dat de weigering van Homans “ondeugdelijk” is.  De Raad verwijst daarin niet alleen naar de eerdere eigen eerdere uitspraken uit 2014 en 2017 over de kwestie, maar ook dat ze die "sedertdien reeds meermaals in herinnering heeft gebracht". "De Vlaamse regering mag niet voorbijgaan aan die interpretatie", klinkt het.

Volgens de Raad van State heeft het arrest automatisch tot gevolg dat de verkozen burgemeesters benoemd zijn als burgemeester.

Meest gelezen