Stad Brussel wil historische liften beschermen en accordeondeuren behouden

Op de Brusselse gemeenteraad is een motie goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat de historische liften met accordeondeuren hun esthetische waarde behouden en toch veilig kunnen blijven werken.

Liften die vóór 1 januari 1958 in gebruik zijn genomen, moeten uiterlijk op 31 december 2022 gemoderniseerd worden. Dat staat in een Koninklijk Besluit uit 2003 betreffende de veiligheid van liften. In Brussel zijn er nog heel wat liften die onder dit besluit vallen. Vaak gaat het om trekliften die gebouwd zijn aan het begin van de 20ste eeuw en bekend zijn om hun typische accordeondeuren.

Erfgoedwaarde behouden

De motie stelt dat de modernisering, gericht op de vervanging ervan door eenvoudige deuren, niet nodig is om aan de wettelijke veiligheidscriteria te voldoen. Een lichtscherm en een meer verfijnde risicobeoordelingsmethode maken het mogelijk om deze liften te moderniseren zonder hun erfgoedwaarde aan te tasten. 

"Heel tevreden"

Pierre Six van het Comité tegen de Verplichte Modernisering van Liften is tevreden met de beslissing: "Het is een heel goede zaak dat ze aan de alarmbel trekken. Ik ben tevreden dat ze alternatieve oplossingen willen toepassen voor de modernisering van de liften. Ook in andere gemeenten is zo'n motie ingediend, maar de stad Brussel is voor ons ook zeer belangrijk, dus ik ben benieuwd hoe daar op federaal niveau op zal worden gereageerd."

 

 

Meest gelezen