Videospeler inladen...

Tour de France palmt Brussel in: dit staat op het programma en zo geraakt u er 

De komende dagen worden 1 miljoen mensen verwacht in Brussel om de start van de Tour de France mee te maken. Donderdag zijn de feestelijkheden in gang gezet met de voorstelling van de wielerploegen op de Grote Markt. Vandaag start en eindigt de eerste tourrit in Brussel en morgen is er nog een ploegentijdrit in de hoofdstad. De verschillende parcoursen worden telkens afgesloten voor alle verkeer, waardoor iedereen die zich de komende dagen wil verplaatsen in Brussel, zich best goed voorbereidt. Wij helpen u graag op weg. 

Brussel is de komende dagen het mekka voor wielerliefhebbers. De Tour de France, het grootste wielerevenement ter wereld, palmt tot en met zondag onze hoofdstad in. Wie in Brussel moet zijn voor een andere activiteit, houdt dit best in zijn achterhoofd. Musea en bezienswaardigheden zijn open. De winkels in het centrum zullen tot zaterdag openblijven tot 20 uur. Shoppen kan ook op zondag, zoals elke eerste zondag van de maand, maar dan gelden de gewone openingsuren. Hou de komende dagen rekening met grote drukte en plan uw reis goed op voorhand. Dat geldt trouwens ook voor wie naar de Tour komt kijken. Wielerliefhebbers bekijken best vooraf waar ze willen staan langs het parcours en hoe ze daar kunnen geraken.

Vier tips voor wie naar Brussel komt

De belangrijkste tip voor wie de komende dagen naar Brussel komt, is om de auto zoveel mogelijk thuis te laten. U neemt het beste de trein. De NMBS breidt dit weekend zijn capaciteit uit om zoveel mogelijk mensen te kunnen vervoeren van en naar de hoofdstad. Er worden 40 extra treinen ingezet en de reguliere treinen naar Brussel worden versterkt. Met een weekendbiljet reist u de helft goedkoper en daarmee kunt u ook uw auto tegen een voordelig tarief parkeren aan het station waar u vertrekt. 

In Brussel is het de komende dagen aan te raden om voor langere afstanden de trein of de metro te nemen. Bussen en trams die bovengronds rijden, ondervinden immers hinder als straten afgesloten worden op hun traject. De Lijn en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB bieden een overzicht van alle omleidingen en onderbrekingen op hun website. 

Dit weekend rijdt de MIVB gratis. De metro wordt versterkt, net als verschillende tramlijnen waar een grotere drukte verwacht wordt. Vergeet ook niet dat er op het Brusselse grondgebied 34 treinstations zijn. U kunt zich in het weekend de hele dag tussen die stations verplaatsen met hetzelfde treinticket waarmee u naar Brussel bent gekomen.

Vanuit Vilvoorde kunt u de waterbus nemen tot in het centrum van Brussel. Die vaart dit weekend uitzonderlijk tot 20 uur.

Voor kortere afstanden verplaatst u zich in Brussel de komende dagen het best te voet of met de fiets. Als het parcours afgesloten is, kunnen voetgangers en fietsers dat kruisen via oversteekplaatsen die bewaakt worden door seingevers. Ook de deelsteps en deelfietsen kunnen een oplossing zijn, maar hou er wel rekening mee dat beiden verboden zijn op en rond het parcours. Een deelstep kunt u ook niet zomaar overal achterlaten in de buurt van het parcours. Verschillende aanbieders van deelsteps en -fietsen bieden promoties aan tijdens het Tourweekend, zoals Felyx, Poppy, Dott, Blue Bike, Circ, Jump en Villo.

De situatie dag per dag

Wie zich moet verplaatsen naar ergens anders in Brussel, plant best zijn reis vooraf via de routeplanner van de MIVBDe Lijn en de NMBS. Op de website van Brussel Mobiliteit kunt u vinden welke straten afgesloten zijn.

Zaterdag 6 juli: start en aankomst van eerste etappe

Zaterdag worden honderdduizenden wielerliefhebbers in Brussel verwacht voor het startschot van de Tour de France. Vanaf 9 uur is er al animatie op het podium aan het Koningsplein waar de officieuze start van de Tour de France plaatsvindt. Om 10 uur vertrekt daar de reclamekaravaan en om 12 uur beginnen de renners aan hun tocht naar het echte vertrekpunt. Om 12.05 uur is er een officiële ceremonie op de Grote Markt. Om 12.25 uur gaat de Tour dan echt van start in Sint-Jans-Molenbeek. De eerste etappe voert de renners dan via de Muur van Geraardsbergen, naar Charleroi en terug naar Brussel. In de namiddag rijden de renners het Brussels Hoofdstedelijk Gewest weer binnen via Tervuren. De finish is voorzien tussen 16.45 uur en 17.15 uur voor de poort van het Kasteel van Laken in de Koninklijke Parklaan.

Het parcours van de start wordt afgesloten voor alle verkeer van 7 uur tot 14 uur. In de namiddag is het parcours van de aankomst afgesloten van 12 uur tot 20 uur.

Wie de start wil bijwonen komt best met het openbaar vervoer. Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van het Koningsplein en de Grote Markt. Wie met de fiets komt, kan die stallen aan het De Brouckèreplein. Daar is een extra fietsparking voorzien. Er zijn ook fietsenparkings in de metrostations De Brouckère en Beurs, maar hier moet je vooraf registreren

Wie de aankomst wil bijwonen, kan de metro nemen naar de metrostations Houba Brugmann of Bockstael. Dan is het nog 20 minuten stappen naar de finish. Wie met de fiets komt, kan die stallen aan een extra fietsenparking in het Park van Laken vlak bij het Sint-Lambertusplein. Of u kunt ook uw fiets stallen aan het De Brouckèreplein en dan de metro nemen. De NMBS legt een gratis pendeltrein in tussen Brussel-Noord en het station Bockstael. Tussen 14 en 20 uur rijdt er elke 20 minuten een trein. De aankomst is ook bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Brussel-Zuid en Brussel-Noord.

op deze kaart kunt u in- en uitzoomen door op + en - te klikken

Wie zich moet verplaatsen naar ergens anders in Brussel, plant best zijn reis vooraf via de routeplanner van de MIVBDe Lijn en de NMBS. Wie zich met de auto wil verplaatsen, moet rekening houden met ernstige verkeershinder. In de voormiddag is Brussel in 3 zones verdeeld. Bekijk hier welke straten afgesloten zijn en de knelpunten per zone. In de namiddag is Brussel in 2 zones verdeeld. Bekijk hier welke straten afgesloten zijn en de knelpunten per zone. 

Zondag 7 juli: ploegentijdrit

Zondag gaat het Tourfeest in Brussel gewoon door met een ploegentijdrit. Om 12.30 uur vertrekt de reclamekaravaan aan het Koningsplein en is er animatie op het podium van de Tour de France in het Warandepark. De eerste ploeg vertrekt om 14.30 uur aan het Paleizenplein. Die zou rond 15 uur moeten aankomen op de Eeuwfeestlaan vlakbij het Atomium. Het vertrek van de laatste ploeg is gepland om 16.15 uur. Die zou rond 16.45 uur aan de finish moeten zijn.

Het parcours wordt afgesloten van 6 uur tot 20 uur. De zone rond de aankomst blijft afgesloten tot ’s nachts.

Wie de ploegentijdrit wil bijwonen, komt best met het openbaar vervoer. Langs het hele parcours bevinden zich verschillende trein- en metrostations die op wandelafstand zijn van een plek waar de renners langsrijden. Het station Brussel-Centraal bevindt zich vlak bij de start. De aankomst is het best bereikbaar vanuit Brussel-Zuid, waar u een metro kunt nemen naar de Heizel.

Wie met de fiets komt, kan die stallen bij de start in een extra fietsenstalling aan Troon (kant Koninklijk Paleis) of bij de aankomst, waar een extra stalling is geplaatst in de Eeuwfeestlaan, vlak bij het Sint-Lambertusplein. Of u kunt ook uw fiets stallen aan het De Brouckèreplein en dan de metro nemen.

op deze kaart kunt u in- en uitzoomen door op + en - te klikken

Wie zich moet verplaatsen naar ergens anders in Brussel, plant best zijn reis vooraf via de routeplanner van de MIVBDe Lijn en de NMBS. Wie zich met de auto wil verplaatsen, moet rekening houden met ernstige verkeershinder. Het parcours van de ploegentijdrit verdeelt Brussel in 3 zones. Bekijk hier welke straten afgesloten zijn en de knelpunten per zone. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen