hdw

Malafide nagelsalons in opmars, 5 tips waar je als consument op kan letten als je een goedkope nagelstudio bezoekt

Goedkope nagelsalons zijn in opmars in België, maar ze blijken verdoken plaatsen voor mensenhandel, zwartwerk en moderne slavernij. Dat onderzochten VRT NWS, Knack en De Standaard. Je kan er meestal terecht zonder afspraak maar de producten die men gebruikt in deze nagelstudio's kunnen mogelijks wel je gezondheid schaden. Enkele concrete tips waar je als consument op kan letten.

In veel steden openen nagelsstudio's waar je voor weinig geld een manicure kan laten doen. In tien jaar tijd is het aantal nagelsalons in België verdubbeld.

Uit onderzoek van VRT NWS, Knack en De Standaard blijkt dat steeds meer van die goedkope nagelsalons in België verdoken plaatsen zijn voor mensenhandel. Het zijn voornamelijk jonge Vietnamese vrouwen en mannen die er voor een hongerloon werken.

Mario Blokken van de Belgische Beauty Federatie waarschuwt dat het riskant is om in dit soort goedkope salons je nagels te laten behandelen. De Beauty Federatie krijgt geregeld klachten over ontstoken nagelriemen en zelfs brandwonden kunnen voorkomen na behandeling. Vijf concrete tips waar je als klant op kan letten:

1. Wantrouw té lage prijzen

Wanneer de prijs te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat er bespaard zal worden op de lonen van de werknemers of op de producten die er gebruikt worden. Volgens Mario Blokken betaal je minstens 30 euro voor een standaard nagelbehandeling in België. Normale prijzen variëren tussen de 30 en 65 euro laat hij weten.

2. Let op voor een sterke chemische geur

"Soms krijg je bijna geen adem door de felle geur wanneer je binnenwandelt in sommige van de shoppingcentra waar er veel van die goedkope nagelstudio's zijn. Tijdens een nagelbehandeling komen er giftige acryldampen vrij en veel fijn stof. Een goede afzuiging en ventilatie zijn belangrijk. Wanneer die niet goed zijn, gaan de klanten die daar toch bijna meer dan een uur verblijven de giftige dampen inademen. Let dus op de geur wanneer je een nagelstudio bezoekt."

3. Bekijk de producten die ze gebruiken

Tijdens controles in nagelstudio's controleert FOD Volksgezondheid ook altijd de producten die er gebruikt worden. Men kijkt dan of de producten die er gebruikt worden, toegelaten zijn op de Europese markt en of ze geen verboden ingrediënten bevatten. Regelmatig worden op zulke controles producten in beslag genomen. De FOD Volksgezondheid schat dat in de afgelopen drie jaar bij 45 tot 70 nagelsalons producten uit de handel zijn genomen. 

"De producten die in goedkope salons gebruikt worden, zijn zelden of nooit gekeurd voor de Europese markt waardoor dat we zoveel problemen zien", zegt Mario Blokken. "Vraag een keer om het etiket te zien van de producten waar ze mee werken. Als dat enkel in een Aziatische taal is geschreven dan mag je je al heel wat vragen stellen rond de kwaliteit van de producten en de eventuele Europese goedkeuring om deze producten hier te gebruiken."

Blokken waarschuwt verder ook dat de UV-lampen die er gebruikt worden mogelijks niet goed afgesteld kunnen zijn: "Bij gelnagels moeten de klanten hun handen onder een UV-lichtbron houden. Als dit gebeurt onder een Europees gekeurd toestel, zijn die toestellen zo afgesteld dat de straling die die toestellen geven geen gevaar vormen. Maar die Chinese of die Vietnamese toestellen zijn niet Europees gecontroleerd en geven vaak een veel te hoge dosis UV-straling, waardoor het risico op huidkanker significant toeneemt."

4. Spreekt het personeel Nederlands, Frans of Engels

Volgens Blokken is het belangrijk dat de werknemers Nederlands, Frans of Engels spreken. "Het komt geregeld voor dat iemand naar zo'n goedkoop salon geweest is en dat ze achteraf problemen hebben met die nagels, zoals een afgebroken nagel of een loskomende nagel. Dan willen ze teruggaan maar ze krijgen dan niet uitgelegd wat het probleem is, want de mensen die daar werken, spreken heel vaak onze taal niet. Vervolgens gaan ze met hun problemen naar een erkende nagelstiliste. Dan moeten zij de rommel en de problemen gaan oplossen die die mensen die onder de prijs werken, genereren en dat is eigenlijk de grootste frustratie van de meeste erkende nagelstilisten hier in België."

5. Zijn ze lid van een professionele beroepsfederatie?

Erkende nagelstudio's hebben meestal een erkenningsplaatje aan de muur of aan de ingang van het nagelsalon hangen. "Dit geeft aan dat de mensen een gedegen opleiding hebben gehad. En dat die gecontroleerd worden door een beroepsorganisatie waardoor de kwaliteit geborgen is." zegt Blokken.

Voorbeeld van zo een erkenningsplaat:

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", "Terzake" en de analyse van VRT NWS-journaliste Doruntina Islamaj in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen