Amerikaans auto-icoon Iacocca overleden

Voormalig Ford-topmanager en Chrysler-baas Lee Iacocca is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was het brein achter de iconische Ford Mustang en een van de bekendste topmannen in de Amerikaanse automobielindustrie. Als CEO van Chrysler dook hij geregeld op in reclamespotjes.

Iacocca was in de jaren 60 een van de grote mannen achter Ford Mustang en bij Chrysler wist hij een crisis te beslechten, waardoor een faillissement van het bedrijf vermeden werd. Onder zijn leiding lanceerde Chrysler onder meer de minivan Voyager, die in grote aantallen werd verkocht.

Iacocca begon zijn carrière in 1946 bij Ford, waar hij diverse posten bekleedde. In 1978 moest hij echter de onderneming verlaten na een botsing met Henry Ford II. Voor Chrysler, waar Iacocca tussen 1978 en 1992 aan het roer stond, peuterde de zoon van Italiaanse immigranten een lening bij de regering los om het concern overeind te houden. 

Veel Amerikanen kennen het auto-icoon vooral van reclamespotjes op tv waarin hij Chrysler aanprees met de slogan: "Als je een betere auto kunt vinden, koop hem." Ook stond hij op de cover van bladen zoals Time en Newsweek. Iacocca was daarnaast een van de eerste Amerikaanse zakenlui wiens autobiografie een bestseller werd.

Meest gelezen