Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Door IS in Irak vernielde kunst herrijst in 3D in Londen

De terreurorganisatie IS vernielde duizenden jaar oude Assyrische sculpturen in Irak. Ge-3D-printe kopieën zijn nu te zien in Londen, in een tentoonstelling over de wereldwijde vernieling van cultureel erfgoed.

Mosoel, Noord-Irak, 2014. Nadat de terreurorganisatie Islamitische Staat de stad had ingenomen, moest de inhoud van het museum van Mosoel eraan geloven. Beeldenstormers gingen met zwaar materieel tekeer tegen Assyrisch erfgoed van duizenden jaren oud. Alle kunst van voor de komst van de islam werd door IS als afgoderij beschouwd. Onder meer een beeld van een brullende leeuw, deel uitmakend van de tempel van Ishtar in de stad Nimrud, werd in stukken geslagen. 

Nu is een kleinere versie van de leeuw opnieuw gecreëerd via 3D-printing, op basis van foto’s van vroeger. Het is een initiatief van Google Arts and Culture en het resultaat is te zien in het Londense Imperial War Museum, waar vrijdag de tentoonstelling “Culture under attack” start.

De expositie keert tot een eeuw terug in de geschiedenis, en brengt ook het verhaal van de vernietiging van de universiteitsbibliotheek van Leuven, door de Duitsers in brand gestoken in de Eerste Wereldoorlog. “Een van de belangrijkste redenen om cultuur te vernietigen, is om een boodschap te sturen: “wij hebben macht over jullie”, zegt curator Paris Agar. Hoe pijnlijk het verlies van kunst en architectuur kan zijn, bewijst bijvoorbeeld de recente brand in de Notre-Dame van Parijs.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nog een beeld uit het museum van Mosoel: "De onbekende koning van Haar". Het origineel werd in in 2014 kapotgeslagen door IS-aanhangers. In deze ge-3D-printe kopie zijn een USB-stick en een geheugenkaart gegoten, met informatie over het oorspronkelijke beeld.   

Palmyra

IS vernielde ook kunstschatten in Syrië, zoals de Romeinse tempels van Palmyra. De tentoonstelling in Londen eert Khaled al-Asaad, de toegewijde archeoloog die Palmyra onderzocht en probeerde te beschermen. Hij werd vermoord door IS in 2015. Sommige beschadigde beelden uit Palmyra worden nu gerestaureerd.

In 2016 werd voor het eerst iemand veroordeeld wegens "culturele oorlogsmisdaden". Ahmad al Faqi al Mahdi had negen mausolea en een moskee - Unesco-werelderfgoed - vernietigd in Timboektoe, in Mali. Hij pleitte schuldig en werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf door het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

Meest gelezen