Videospeler inladen...

Het regent felicitaties voor Charles Michel (MR), maar Franstalige partijvoorzitters blijven ijzig stil 

Het regent vanuit alle politieke hoeken felicitaties voor premier Charles Michel (MR) die zich binnenkort de nieuwe Europese president, de voorzitter van de Europese Raad, mag noemen. Van "Juiste Europeaan en Belg op de juiste plaats" tot "In de voetsporen van Herman Van Rompuy". Opvallend: bij de Franstalige partijvoorzitters blijft het ijzig stil. We zetten alle reacties op een rijtje.

Uit alle hoeken van de politiek stromen de felicitaties voor Charles Michel binnen.

Felicitaties uit eigen liberale familie én van Vlaamse partijen

"Proficiat Charles Michel met deze kans om het Europese project te verdedigen", schrijft partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter. Reynders was zelf lang in de running voor een Europese topjob, die van secretaris-generaal van de Raad van Europa. Maar enkele dagen geleden raakte bekend dat hij naast de job greep.

Hij krijgt wel meer felicitaties uit de eigen politieke, liberale familie. "Gefeliciteerd aan Charles Michel voor zijn nominatie voor de Europese Raad. Een eer voor ons land, een geweldige erkenning, een uitzonderlijk belangrijke uitdaging in het hart van ons Europees project", zegt uittredend Waals minister-president Willy Borsus (MR).

De voorzitter van Open VLD, Gwendolyn Rutten, vult aan: "Uitstekende keuze. Exact wat de EU nodig heeft: een jonge, liberale leider". Tijdelijk Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) vervolgt: "Juiste Europeaan en Belg op de juiste plaats." Guy Verhofstadt (Open VLD) schrijft dan weer: "Bij hem zit België waar het thuishoort: in de cockpit van de Europese Unie". En Alexander De Croo (Open VLD) omschrijft Michel als: "Gedreven Europeaan, bruggenbouwer, doorzetter én diplomaat". Hij vervolgt: "Precies wat Europa volgende jaren nodig heeft". 

Maar ook vanuit de andere partijen regent het complimenten. "Ik leg vandaag de eed af en Charles Michel vertrekt: ik moet daar toch niks achter zoeken, Charles?", schrijft Wouter Beke (CD&V) met een knipoog. Beke legde eerder die dag de eed af als federaal minister van Werk en Economie, hij nam die functie over van Kris Peeters (CD&V). Beke vervolgt: "In de voetsporen van Herman Van Rompuy. België blijft mee de koers van de Europese toekomst bepalen." 

In "De ochtend" benadrukt Beke dat hij altijd goed samengewerkt heeft met Michel: "Ik ken hem zeer goed, we zijn compagnons de route. Het is fantastisch voor ons land dat heel Europa voor de tweede keer vraagt dat een Belg de Europese Raad zou voorzitten. Het toont aan dat de talenten die Charles Michel heeft ook in Europa gewaardeerd worden." Welke die talenten zijn? "De kunst hebben om akkoorden te maken, om rond verschillende meningen en standpunten bruggen te bouwen en voortgang te boeken. En dat is een kunde die je leert in de Belgische politiek."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Ook Hilde Crevits (CD&V) verwijst naar Herman Van Rompuy, die Michel voorging als Europees president (van 2010 tot 2014): "In de voetsporen van onze Herman Van Rompuy. Proficiat Charles Michel." Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wenst Michel "veel succes en koelbloedigheid". En minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt Michel "een leider om Europa mee vooruit te duwen". "Ik ken Charles Michel als een teamspeler met een duidelijke toekomstvisie, een man die iedereen in zijn team herkent en erkent."

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is tevreden dat de job niet naar Frans Timmermans ging. "Charles Michel kent de echte problemen en heeft realiteitszin. Australische aanpak is nodig. Ik pleit voor de Michel-aanpak". In een eerdere tweet verwees hij ook naar het VN-migratiepact. "Ik wist wel dat het nooit echt over dat pact ging. Wel over het staan aan de juiste kant van de Macron. Soit, hij heeft zeker de skills. Succes Charles Michel en we zien elkaar nog".

Ook felicitaties van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA): "Daar ben ik echt blij mee. Het is Charles Michel van harte gegund. Succes." Zuhal Demir (N-VA) wijst Michel ook op zijn uitdagingen: "Het kersverse vaderschap, het uittredend premierschap en nu het toekomstig voorzitterschap van de Europese Raad. Veel succes", tweet ze. Voormalig Vlaams minister-president en nu kersvers Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) tweet met een knipoog: "Proficiat, ik dacht van je af te zijn." Ook in "De ochtend" benadrukt Bourgeois dat hij het een goede zaak vindt. "Michel heeft de steun van heel veel mensen, denk aan Macron (de Franse president, red.) en ik denk ook van Angela Merkel (de Duitse Bondskanselier). Ik hoop alleen dat hij een goed evenwicht kan bewaren tussen de Raad en het Parlement. En ik hoop dat hij niet de handpop is van Macron."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Vanop de SP.A-banken schrijft voorzitter John Crombez: "Welgemeende proficiat Charles Michel met zijn voordracht. Opnieuw een Belg, sterk merk blijkbaar". Meyrem Almaci van Groen houdt het kort op: "Gefeliciteerd".

Kritiek komt er wel van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken: "Deze man belichaamt alles wat er mis is met de Europese Unie. Multiculturalistische fils-à-papa uit de ivoren torens van de macht."

IJzige stilte vanuit Franstalige kant

Opvallend: bij de Franstalige partijvoorzitters blijft het voorlopig ijzig stil. Elio Di Rupo (PS), Maxime Prévot (CDH), Jean-Marc Nollet (Ecolo): geen enkele voorzitter heeft Charles Michel via sociale media gefeliciteerd met zijn nieuwe topjob. Alleen Zakia Khattabi, medevoorzitter van Ecolo tweette (giftig): "N-VA verliest zijn beste bondgenoot."

Het zette de Vlaamse liberale vicepremier Alexander De Croo ertoe aan om een tweet te richten aan de Franstalige voorzitters. "Beste Franstalige vrienden. Voor de tweede keer wordt een Belg voorzitter van de Europese Raad. Onze Belgische trots zou ons allemaal één moeten maken vandaag."

Intussen laat CDH-voorzitter Prévot wel weten - via Twitter - dat hij Charles Michel een persoonlijke sms had gestuurd om hem te feliciteren. "Het leek me opportuun om dat privé te doen", klinkt het.

Ook Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) tweette weinig positief: "Dit is de Europese Unie. U wordt afgestraft in uw land voor uw politieke anti-sociale besparingspolitiek en u krijgt een promotie in het Europa van de ongelijkheid en de concurrentie."

Enkele Franstalige politici hebben Charles Michel wel gefeliciteerd. Onder hen Paul Magnette van de PS en Benoît Lutgen en Catherine Fonck van CDH.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen