Geen vuilnisbakken meer op speelplaatsen van scholen in Asse, in strijd tegen verpakkingsafval

Vanaf 1 september dit jaar zullen er geen vuilnisbakken meer staan op de speelplaatsen van de basisscholen in Asse. Zo gaan de lagere scholen de strijd aan tegen afval. "Als er geen vuilnisbakken staan, zal er minder afval zijn", klinkt het.

De beslissing om geen vuilnisbakken meer te plaatsen op de speelplaatsen komt van het gemeentebestuur in overleg met de schooldirecties van de verschillende basisscholen. Het is een drastische beslissing, zegt schepen van Onderwijs Joris Van den Cruijce (N-VA) die het idee lanceerde: "Het principe dat we in de schoolreglementen laten schrijven, is dat leerlingen geen verpakkingsafval meer mogen meenemen naar school. Het gevolg daarvan is dat de vuilnisbakken op de speelplaatsen overbodig zijn."

Brooddoos en drinkbus

Met dit nieuwe reglement willen de scholen verpakkingen, blikjes en plastieken flesjes weren. Leerlingen moeten hun eten, drinken of tussendoortjes op een andere manier meebrengen. "Iedereen zal zijn koek moeten meebrengen in een koekendoosje", zegt schepen Joris Van den Cruijce. "Zijn fruit in een fruitdoosjes, boterhammen in een brooddoos en zijn drinken in een drinkbus. Hoe we dit gaan controleren? Iedere school zal de maatregel opnemen in zijn schoolreglement. Iedere leerling moet zich daar dus aan houden."

Ook voor en na school

De regel wordt doorgetrokken naar de voor- en naschoolse opvang. Ook daar mogen leerlingen geen verpakkingen of plastieken flesjes meenemen. "Deze beslissing is gebaseerd op gezond verstand. De tijd was er rijp voor, nu moeten we er vol voor gaan", zegt Van den Cruijce nog. In de klassen zullen wel nog vuilnisbakken staan. 

 

Meest gelezen