AFP or licensors

Gewelddadige protesten na de dood van tiener in Israël: 111 politieagenten raken gewond

In Israël zijn duizenden demonstranten op straat gekomen na een schietpartij waarbij een politieagent een Ethiopisch-Israëlische tiener (18) neerschoot. De jongen was ongewapend. Bij het protest raakten 111 politieagenten gewond.

In verschillende steden in Israël werd gisteren geprotesteerd uit woede na  de dodelijke schietpartij van zondag waarbij de 18-jarige Solomon Teka werd doodgeschoten door een politieman. In Tel Aviv kwam het tot schermutselingen tussen de politie en de demonstranten. Aan beide kanten vielen er gewonden. 136 demonstranten werden gearresteerd. 

Volgens politie-woordvoerder Micky Rosenfeld vielen demonstranten politie en burgers aan. Minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, uitte zijn medeleven over de dood van Teka. De demonstranten hadden toestemming gekregen om te protesteren, maar Girad Erdan waarschuwde voor geweld tijdens de protesten. "We tolereren geen anarchie en we tolereren geen verstoring van de openbare orde", zei Erdan gisteravond in een verklaring.

AFP or licensors

De precieze omstandigheden van de schietpartij zijn nog onduidelijk. In een eerste verklaring zei de politie dat de politieman een gevecht had opgemerkt in een speeltuin. Toen hij dichterbij kwam, werd hij zelf bekogeld met stenen. Die verklaring wordt aangevochten door ooggetuigen. De dood van Teka doet de woede van de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap opnieuw oplaaien nadat er al jarenlang klachten komen over politiegeweld en discriminatie van de Ethiopische gemeenschap. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen