AFP or licensors

Italiaanse vulkaan Stromboli barst uit: één dodelijk slachtoffer, paniek bij inwoners en toeristen

Op het Italiaanse eiland Stromboli is de gelijknamige vulkaan uitgebarsten. Er is sprake van een reeks explosies, waarbij enorme wolken van as en rook vrijkwamen. Er is zeker één dode gevallen, volgens Italiaanse media een wandelaar die de top van de Stromboli aan het beklimmen was. Tientallen toeristen zijn in paniek in het water van de Middellandse Zee gesprongen.  

De Stromboli is de actiefste vulkaan van Europa. Er vinden voortdurend kleine erupties plaats, maar ditmaal was er sprake van een reeks bijzonder heftige uitbarstingen. Lavabrokken werden de lucht in geslingerd en langs de puinhelling van de vulkaan (de zogenoemde Sciara del Fuoco), aan de noordwestelijke kant van het eiland, stroomt lava naar beneden.  

(lees voort onder de tweet)

Blusvliegtuigen, onder meer van de brandweer van Messina op het nabijgelegen, Sicilië, zijn uitgerukt. Maar de enorme rookwolken belemmeren hen bij het werk.

(lees voort onder de tweet)

De vulkaan heeft één dodelijk slachtoffer gemaakt, een man van 35 uit Sicilië. Hij was samen met een Braziliaanse vriend de top van de Stromboli aan het beklimmen, maar werd getroffen door het neervallende vulkanische gesteente. Zijn vriend bleef ongedeerd. Er zouden ook zeker twee gewonden zijn.

Regen van vulkanische stenen

De gewonden vielen in de buurt van het dorp Ginostra, waar een regen van vulkanische stenen naar beneden kwam. Inwoners en toeristen verschansen zich er binnenshuis.

(lees voort onder de tweet)

Het eiland wordt niet geëvacueerd, maar wie dat wil, wordt naar het naburige eiland Lipari gebracht. Verschillende tientallen toeristen laten zich wegbrengen door de kustwacht, omdat ze de nacht niet op Stromboli willen doorbrengen.

(lees voort onder tweet)

Twee erupties die zich vandaag hebben voorgedaan, behoren tot de hevigste sinds het begin van de metingen in 1985. Volgens een vulcanoloog van het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulcanologie is de uitbarsting grotendeels achter de rug, maar zijn volgende kleinere erupties niet uitgesloten.   

Dat denkt ook een inwoner van Stromboli, in een reactie bij de Italiaanse tv-omroep Rai. "Het is lang geleden dat we een eruptie van deze omvang hebben gezien. Onze ervaring doet ons vermoeden dat de situatie nu opnieuw zal kalmeren, maar we moeten voorzichtig zijn."

(lees voort onder de tweet)

De goed 900 meter hoge Stromboli ligt op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. Het eiland maakt deel uit van de Eolische eilanden, een vulkanische eilandengroep zo'n 100 kilometer ten noorden van Sicilië. Slechts een vijfhonderdtal mensen wonen permanent op Stromboli, maar in de zomer komen er veel toeristen. Naar de krater van de vulkaan wandelen mag enkel met een gids. 

Bekijk een livestream van de Stromboli op Youtube hier:

Bekijk ruwe beelden van de uitbarsting van de Stromboli hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen