AP2008

Het rommelt bij James Bond (maar hij keert altijd terug)

De productie van de nieuwe James Bondfilm verloopt rampzalig. Na tal van technische en logistieke problemen, is Grace Jones als gastacteur opgestapt. Toch is er geen reden tot paniek, zegt Roeland de Trazegnies van "Culture Club" in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Regisseurs die komen en gaan, scenarioschrijvers die voor bewezen diensten worden bedankt, een ontploffing met een gewonde en veel schade aan de set en hoofdrolspeler Daniel Craig die enkele weken buiten strijd is door een operatie aan de enkel: geen tegenslag is de productie van de nieuwe James Bondfilm gespaard gebleven.

Als klap op de vuurpijl is ook gastacteur Grace Jones enkele dagen geleden afgehaakt. Nadat ze in 1985 een eerste keer in een James Bondfilm had meegespeeld in "A view to a kill" zou ze ook deze keer een rol spelen. Toen ze haar tekst onder ogen kreeg, vond ze die echter te mager en stapte ze op.

"Het is een rampzalige productie", zegt Roeland de Trazegnies in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is eindredacteur van "Culture Club" op hetzelfde radionet. "In de lange geschiedenis van de James Bondfilms hebben tal van producties tegenslagen gehad. Het is dus niet de eerste keer, en James Bond keert altijd terug."

Beluister hieronder het gesprek met Roeland de Trazegnies in "De wereld vandaag":

Sean Connery

"Het begon deze keer eigenlijk al toen Craig deed wat zijn voorganger Sean Connery in het begin al deed: na een aantal films zeggen dat hij er genoeg van had. Daarmee wou hij enkel de producers paaien in de hoop op een hoger loon."

"In 1969 kwam na enkele keren Connery George Lazenby aan de bak als James Bond in "On her majesty's secret service". Toen dacht iedereen dat ze in hem een acteur hadden gevonden die de rol verschillende keren zou kunnen spelen, maar hij hield het al na 1 keer voor bekeken."

"Ook de overgang tussen Timothy Dalton en Pierce Brosnan verliep moeilijk. Na "Licence to kill" in 1989 met Dalton duurde het tot "GoldenEye" in 1995 met Brosnan voor een nieuwe James Bond was gevonden. Ook toen dacht iedereen lang dat het laatste uur van de filmreeks was geslagen."

In 2008 had ook "Quantum of solace" met een ernstig probleem af te rekenen. "In Hollywood was toen een gigantische staking van de scenarioschrijvers aan de gang. De producers hadden gewoon geen scenario en de productie lag lange tijd stil."

Male chauvinist pig

Is de magie na bijna 60 jaar James Bondfilms niet stilaan uitgewerkt? "Producers en scenarioschrijvers moeten altijd weer creatief aan de slag met het thema en met wat ze wel of niet kunnen opvoeren. In de jaren 60 en 70 lieten ze bijvoorbeeld Bondmeisjes opdraven die gewoon bedpartners van James Bond waren, het super male chauvinist pig."

"Dat is intussen verleden tijd. In James Bondfilms duiken steeds sterkere vrouwen op. Denk maar aan Monica Bellucci in "Spectre", de laatste James Bondfilm uit 2015. Daarin speelt ze een krachtige oudere dame die hem van antwoord dient. Alles evolueert en ook op de interne spanningen bij de nieuwe James Bondfilm zullen de producers een antwoord vinden."

Meest gelezen