Videospeler inladen...

Japan raadt 800.000 mensen aan hun woning te verlaten door aanhoudende regen

Op het Japanse eiland Kyushu moeten meer dan 800.000 mensen uit voorzorg hun huizen verlaten nu de regio wordt getroffen door hevige stortregens. In de stad Kagoshima gaven de plaatselijke autoriteiten aan zowat 594.000 inwoners een bevel tot evacuatie. Het noodweer eiste al één leven, een vrouw kwam om bij aardverschuivingen. 

In de streek wordt volgens de weersvoorspellers nog meer regen verwacht. Er wordt gewaarschuwd voor modderstromen, overstromingen en rivieren die buiten hun oevers zullen treden.

Sommige delen van het zuidelijke eiland krijgen de komende dagen mogelijk een hoeveelheid neerslag te verwerken gelijk aan wat er anders in een gemiddelde julimaand valt. In het zuiden van Kyushu wordt tot 350 millimeter regen voorspeld, voor het noorden is dat tot 300 millimeter en het zuidwestelijke eiland Shikoku houdt best rekening met een regenval tot 250 millimeter.

Extreme weersomstandigheden

Een jaar geleden veroorzaakten stortregens in het westen van Japan nog overstromingen en aardverschuivingen, die aan meer dan 220 mensen het leven kostten. Vervolgens kreeg het land een hittegolf over zich heen, waarbij de temperaturen gedurende bijna twee weken recordhoogten bereikten.

Alles samen stierven toen in juli 2018 1.032 mensen als gevolg van een zonnesteek of andere aan de warmte gerelateerde symptomen, drie keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder het geval was.

Meest gelezen