Bestuursakkoord in Bilzen: Johan Sauwens (CD&V) eerste 3 jaar burgemeester, daarna neemt liberaal Steegen het roer over

In de Limburgse gemeente Bilzen hebben de partijen Trots op Bilzen (TOB) van CD&V-politicus Johan Sauwens en Beter Bilzen van de liberaal Bruno Steegen een bestuursakkoord bereikt, na de gemeenteraadsverkiezingen die vorige maand moesten worden overgedaan. Sauwens wordt de eerste drie jaar burgemeester, daarna neemt Steegen de burgemeesterssjerp over.

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 moesten worden overgedaan in Bilzen, nadat Johan Sauwens een klacht had ingediend wegens onregelmatigheden. De nieuwe stembusgang werd vorige maand gehouden op 16 juni.

De coalitie die na 14 oktober was gevormd - tussen N-VA, SP.A en Open VLD met Bruno Steegen als burgemeester - verloor de meerderheid bij de nieuwe verkiezingen. TOB van Sauwens hield stand als de grootste partij, waardoor hij "incontournable" was geworden voor het vormen van een nieuwe coalitie.

Na enkele weken van onderhandelingen gaat zijn lijst Trots op Bilzen nu in zee met Beter Bilzen. "Ik zal tot april 2022 burgemeester zijn, daarna neemt Bruno Steegen het over", legt Johan Sauwens uit. "Ook de schepenmandaten hebben we op die manier verdeeld. Op het moment dat ik burgemeester ben, zal Beter Bilzen 4 schepenen hebben en Trots op Bilzen 3. En op het moment dat Beter Bilzen de burgemeester levert, hebben zij 3 schepenen en heeft Trots on Bilzen er 4." 

Beleid

In augustus wil de nieuwe ploeg erin vliegen. "Samen willen we de kinderarmoede in Bilzen aanpakken en de economie en het toerisme verbeteren", zegt Bruno Steegen van Beter Bilzen. "We willen de handel in Bilzen verder uitbouwen en nieuwe bedrijven aantrekken. We willen ook nieuwe toeristische initiatieven uitbouwen. Met Alden Biesen (een kasteelsite in Bilzen, red.) hebben we al een enorme troef in huis."

Meest gelezen