AP

Kersvers Europees president Michel door de ogen van de buitenlandse pers: "Verzoener van onmogelijke coalities"

Charles Michel (MR) heeft ervaring met het oplossen van crisissen en het bereiken van consensussen. Daar zijn de buitenlandse media het na gisteravond duidelijk over eens. Hoewel de aandacht voor Michel in de buitenlandse pers eerder beperkt bleef, was er toch plaats voor enkele "lovende" woorden over de nieuwe Europese president.

De aandacht voor de nieuwe positie van Charles Michel bleef eerder beperkt in de buitenlandse media. Niet verwonderlijk, alle ogen waren gericht op de Duitse Ursula von der Leyen, de nieuwe en tevens eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie.

Toch zit de ontslagnemende premier volgens de buitenlandse media op de juiste plaats. "Veel ervaring met crisissituaties", "weinig betere kandidaten binnen de liberale familie" en "een aimabel figuur in Brussel" klinkt het in de wandelgangen. Maar wat schrijven de buitenlandse kranten nu juist over "onze" Michel?

"Geen toeval"

Voor de Spaanse krant El Mundo is het geen toeval dat Michel de nieuwe voorzitter van de Europese Raad werd. "Er zijn weinig betere kandidaten dan de Belgen om tot een consensus te komen in onmogelijke coalities", schrijft de krant. "Het feit dat één van zijn voorgangers ook een Belg was (voormalig Europees president Herman Van Rompuy, die tien jaar geleden werd verkozen, red.) is ook geen toeval.

Zijn Engels kan een stuk beter, maar hij heeft veel ervaring met het vinden van overeenstemmingen
El Mundo

De krant is over het algemeen zeer lovend over Michel, maar houdt zich ook niet in om hem op zijn "zwaktes" te wijzen. "Zijn Engels kan een stuk beter", schrijft de krant, "maar hij heeft veel ervaring met overeenstemmingen vinden. Het was lang duidelijk dat er een liberaal de positie van Europees president zou innemen, en er zijn niet veel voormalige eerste ministers binnen de liberale familie die over het juiste profiel beschikken."

"Ervaring met crisissituaties"

Ook het Franse dagblad Le Figaro is eerder positief over de kersverse Europese president. "Michel heeft heel wat politieke ervaring met het oplossen van crisissituaties. Daar heeft België er veel van." De krant verwijst vooral naar de rol van Michel tijdens de onderhandelingen van het VN-Migratiepact. "In tegenstelling tot zijn vader (voormalig Europees Commissaris Louis Michel, red.) heeft Michel een heviger karakter. Hij hield zich niet in om zijn ministers te bekritiseren waar nodig."

Michel bleek een begaafd tacticus die zijn regering bijna vier jaar lang door een mijnenveld wist te loodsen

De Volkskrant

In de Nederlandse media krijgt de nieuwe positie van Michel wat meer plaats. "Michel is een begaafd tacticus", schrijft De Volkskrant, "die zijn regering bijna vier jaar lang door een mijnenveld wist te loodsen." NRC Handelsblad schrijft "als er iemand in de laatste vijf jaar zijn strepen in compromissen maken wel heeft behaald, is het aankomend voorzitter van de Europese Raad en demissionair Belgisch premier Charles Michel. Hij heeft een degelijk en betrouwbaar imago en zoekt altijd naar oplossingen."

"Mister potato head"

De Engelstalige media zijn positief, maar redelijk zuinig in hun berichtgeving. Zo omschrijft de Britse krant The Daily Express Michel als volgt: "Ondanks de verloren verkiezingen wordt hij gezien als een aimabel figuur in Brussel." Enkele Engelse media en individuele journalisten konden het ook niet laten om de bijnaam die Michel in de wandelgangen krijgt op sociale media te delen: "Monsieur patate" of "Mister Potato Head" schreef onder meer The New York Times, een verwijzing naar het personage "Meneer Aardappelhoofd" uit de "Toy Story"-films. 

Meest gelezen