Videospeler inladen...

Trotse Louis Michel: "Ik ben ontroerd, blij en gelukkig voor mijn zoon, voor ons allemaal, voor België en Europa" 

Politicus Louis Michel (MR) is trots. Trots op zijn zoon Charles die zich binnenkort Europees president mag noemen. En hoewel hij wist dat de naam van Charles Michel op tafel lag voor een Europese topjob, kwam de uitslag toch als een verrassing. "Ik was ontroerd, zeer blij en gelukkig voor hem, voor ons allemaal, voor België en Europa", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Dat Charles Michel al langer een interesse had in Europa wist vader Louis Michel (zelf politicus voor MR) al langer dan vandaag. "Hij is als zeer overtuigde Europeaan bekommerd om de Europese Unie. Hij weet zeer goed dat de grote uitdagingen - klimaat, terreur, veiligheid, migratie - kunnen opgelost worden op Europees vlak en niet op nationaal vlak. Hij heeft veel belang voor de politieke ruimte."

Hij wist ook al dat de naam van zijn zoon op tafel lag voor een Europese topjob. Maar dat hij die ook effectief zou krijgen, kwam wel als een verrassing. "Ik was ontroerd, zeer blij en gelukkig voor hem, voor ons allemaal, voor België en Europa."

Her bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

Charles Michel zal zich volgens zijn vader ook niet zo snel laten verrassen door de job. "Hij is niet zo gemakkelijk verrast, hij kent de job, de sfeer. Zijn rol zal erin bestaan om consensussen te bereiken. Een van zijn troeven is het respect dat hij uitstraalt naar andere mensen en het feit dat hij luistert naar anderen. Hij heeft ook een zeer diepe dossierkennis en een groot netwerk. Hij kent veel leiders, die hem appreciëren voor het respect dat hij toont en zijn capaciteit om te luisteren." Hij verwijst meteen ook naar de persconferentie van gisteren. "Charles heeft daar onmiddellijk de toon van de job genomen, zeer evenwichtig en zoals altijd op een sobere manier."

Zijn rol zal erin bestaan om consensussen te bereiken

Louis Michel

Zelf heeft Louis Michel ook heel wat ervaring in de (Europese) politiek. Of hij nog raad heeft? "Nooit, hij vraagt mijn raad niet", antwoordt hij lachend. "We discussiëren wel, maar hij doet het alleen. Hij is vrij in zijn hoofd, geheugen, manier van werken. Hij kan luisteren, al doet hij dat niet zoveel naar mij, maar hij stelt zijn eigen opinie op."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

In 2009 sprak Phara De Aguirre met Charles en Louis Michel (MR) in de reeks "Mijn vader". Bekijk hier dat interview.

Videospeler inladen...

Meest gelezen