"Man van de wereld" en "vijf jaar premier als springplank naar Europa": dit zeggen Vlaamse kranten over Charles Michel

De Vlaamse kranten hebben bijna uitsluitend lovende woorden voor ontslagnemend premier Charles Michel (MR), die de nieuwe voorzitter van de Europese Raad wordt. Maar echt verrast zijn ze niet. "Duw hem de grens over en Michel charmeert." Een overzicht van de commentaarstukken uit de kranten.

Het Laatste Nieuws: "Michel is een man van de wereld"

Het Laatste Nieuws noemt Michel "een man van de wereld". "Al een halfjaar is hij niet langer de legitieme premier van België (nadat de N-VA uit de regering is gestapt eind vorig jaar, is zijn minderheidsregering in lopende zaken, red.), maar op de internationale scène bleef hij maar doorgaan alsof hij nooit gevallen was", zegt Jan Segers. "Tot nut van het land? Ook, maar toch vooral tot meerdere eer en glorie van zichzelf. Duw hem de grens over en Charles Michel charmeert. Hij is de spits die buitenshuis vlotter scoort dan voor eigen publiek."

Charles Michel is de spits die buitenshuis vlotter scoort dan voor eigen publiek

"De regering-Michel is geen hoogvlieger geweest. Je kunt eindeloos discussiëren over het aandeel van de premier daarin, maar ook zijn coalitiepartners waren geen cadeau", schrijft Segers. "De kans dat Michel een betere Europese president wordt dan Belgische premier is groot. En dat is niet laatdunkend bedoeld."

"Michel kan hier in 2024 groter uitkomen, als een van de belangrijkste politici die dit land in vele decennia heeft gekend", besluit Segers. "In dat geval zal ook Europa er groter uitkomen."

Het Nieuwsblad: "Vijf jaren als premier waren springplank naar Europa"

"Hij heeft het geflikt", zo start Peter Mijlemans zijn commentaarstuk in Het Nieuwsblad. "Iedereen wist dat zijn echte ambities, in de voetsporen van zijn vader - en Eurocommissaris - Louis, in Europa lagen. Michel heeft geen moment onverlet gelaten om zich aan de EU te tonen. De vijf jaren als premier heeft hij ook gebruikt als springplank naar Europa. Voor Michel is het ook een elegante exit uit de nationale politiek. Veel zou hij en zijn MR niet meer in de pap te brokken hebben."

Een vrij jonge voorzitter van de Europese Raad - Michel is 43 - en wellicht een vrouw - Ursula von der Leyen - als Europees Commissievoorzitter, dat kan de krant wel smaken. "Het kan een verademing worden dat niet langer grijze oude heren aan het roer van de EU staan."

De Standaard: "Bij twijfel: neem de Belg maar"

De Standaard legt de link met het VN-migratiepact, waarover de regering-Michel eind vorig jaar viel. "Zijn carrière aan de Belgische politieke top is gefnuikt. Maar, alvast ten persoonlijken titel, staat hij aan de winnende kant van deze onverkwikkelijke geschiedenis", schrijft Bart Sturtewagen. Daarmee verwijst hij naar Michel, die na de heisa in eigen land bij de Verenigde Naties zei dat zijn land "aan de goede kant van de geschiedenis" zou staan over het pact. 

Zijn carrière aan de Belgische politieke top is gefnuikt. Maar, alvast ten persoonlijken titel, staat hij aan de winnende kant van deze onverkwikkelijke geschiedenis

"Het verdriet van België mag dan stilaan existentieel worden, het krediet van België blijft in diplomatieke oefeningen van dit niveau nog steeds bijzonder groot. Bij twijfel: neem de Belg maar."

Kritischer is Sturtewagen over de manier waarop Von der Leyen naar voren werd geschoven. "Niet een van de uitgesproken Europese leidersfiguren wordt de komende vijf jaar het gezicht van Europa. Geen van de Spitzenkandidaten die door hun partijen als Europees boegbeeld naar voren werden geschoven, overleefde de cynische krachtmeting die het verdelen van topjobs in Europa is."

De Tijd: "Geen mooi, maar legitiem schouwspel"

Op dat laatste gaat ook De Tijd door. "Het duurde lang voor de puzzel paste. Net als de vorige keren ging het gepaard met veto's, onderonsjes in achterkamers en een zoektocht naar de juiste partijkleur, het juiste thuisland en het juiste geslacht", zegt Bart Haeck. "Het was geen mooi, maar een legitiem schouwspel."

"Politieke macht kan maar ten volle werken als ze breed genoeg erkend wordt", schrijft Haeck nog. "Daarom houdt het steek dat de nieuwe EU-leiders voldoende steun zoeken in alle uithoeken van de EU, bij alle bevolkingsgroepen en bij zoveel mogelijk kiezers, hoe uiteenlopend ze ook stemden."

Het Belang van Limburg: "Geen veto's of voorbehouden tegen Michel"

"Charles Michel toonde dat je in de geruchtenmolen kan meedraaien en toch een Europese topjob kan binnenhalen", schrijft Marc Van de Weyer in Het Belang van Limburg. "Tegen Michel bestonden geen veto's of voorbehouden. Europees heeft de premier altijd zo opgetreden dat hij zijn kansen intact hield. Ambities werden steevast ontkend, dat helpt als je een Europese baan op het oog hebt."

Europees heeft de premier altijd zo opgetreden dat hij zijn kansen intact hield

Maar Michels vertrek uit België heeft wel gevolgen voor de binnenlandse politiek, benadrukt Van de Weyer. "Al was het maar voor de machtsverhoudingen binnen de MR en in de relatie van die partij tot de PS. Michel stapt op terwijl de Belgische verhoudingen compleet vast zitten, en neemt de voorzittershamer over van een Europese Raad die eveneens meer dan ooit verdeeld is."

Meest gelezen