AFP or licensors

Europees Parlement krijgt met David-Maria Sassoli opnieuw een Italiaanse voorzitter

De Italiaanse sociaaldemocraat David-Maria Sassoli wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Sassoli behaalde na twee stemrondes de nodige absolute meerderheid van de stemmen. Hij volgt zijn landgenoot Antonio Tajani op.

Vier Europese Parlementsleden hadden zich kandidaat gesteld voor de functie van parlementsvoorzitter. De Duitse Ska Keller van de groene fractie, de Spaanse Sira Rego van de linkse fractie GUE/NGL, de Italiaan David-Maria Sassoli van de Socialisten & Democraten en de Tsjech Jan Zahradil van de Europese Conservatieven en Hervormers. Twee van hen, Keller en Zahradil, waren bij de Europese verkiezingen overigens ook Spitzenkandidaat, kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie.

Alle vier kregen ze aan het begin van de zitting nog even het woord om zichzelf te promoten. Ze benadrukten daarbij allen de belangrijke rol van het Europees Parlement als de echte democratische instelling van de Europese Unie. Een kandidaat moet een absolute meerderheid van de stemmen achter zich krijgen om voorzitter te kunnen worden. Geen van de vier kandidaten haalde die tijdens de eerste stemronde, maar Sassoli kwam wel overtuigend als sterkste uit de bus, met amper 7 stemmen te kort en dubbel zoveel stemmen als de tweede, de Tsjech Zahradil. In de tweede stemronde haalde Sassoli het wel, met 345 stemmen. 

Van tv naar het Europees Parlement

Het Europees Parlement krijgt met David-Maria Sassoli dus opnieuw een Italiaan als voorzitter. De 63-jarige Sassoli maakt deel uit van de Europese fractie Socialisten & Democraten. In Italië is hij lid van de Democratische Partij, de Italiaanse sociaaldemocratische partij van oud-premier Matteo Renzi. Hij is al 10 jaar Europees Parlementslid.

Aan het begin van zijn carrière werkte hij als journalist bij enkele kranten en persagentschappen. Later stapte hij over naar de televisiejournalistiek en werd een van de bekendste nieuwsankers van Italië. In 2009 koos Sassoli voor de politiek. Hij werd dat jaar verkozen als Europees Parlementslid en herverkozen in 2014 en 2019. De voorbije vijf jaar was hij vicevoorzitter van het Europees Parlement. Nu schuift hij dus een stoel op.

AFP or licensors

Sassoli's naam prijkte niet op het lijstje van Europese topfuncties die de staatshoofden en regeringsleiders gisteren overeenkwamen. Zij spraken hun voorkeur uit voor de Bulgaarse sociaaldemocraat Sergei Stanishev, maar de Europese Socialisten & Democraten schoven gisteravond na een turbulente vergadering Stassoli naar voren, deels uit onvrede met de manier waarop hun kandidaat-Commissievoorzitter Frans Timmermans door de staatshoofden en regeringsleiders van tafel werd geveegd.

Sassoli zal niet de volledige termijn van 5 jaar volmaken. Er is namelijk een akkoord gesloten tussen de Europese leiders om het voorzitterschap 2,5 jaar aan de sociaaldemocraten te geven en daarna opnieuw aan de Europese Volkspartij. Zo moet volgens de leiders het evenwicht tussen de grootste fracties bewaard blijven.

Tijdens zijn eerste toespraak als parlementsvoorzitter riep Sassoli Europa op om een dam te werpen tegen het "virus" van extreem nationalisme en brak hij een lans voor een hervorming van de Europese regels over migratie en politiek asiel. Wat de brexit betreft, vindt Sassoli dat de onderhandelingen met de Britten grondig gevoerd moeten worden, "in een geest van dialoog en vriendschap". Zelf is hij geen voorstander van de brexit: "Voor ons is het pijnlijk om Londen veraf te zien van Parijs, Madrid, Berlijn of Rome."

Al 4 topfuncties liggen vast

Met Sassoli als Europees Parlementsvoorzitter liggen nu al vier topfuncties vast. De Belg Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad, de Spanjaard Josep Borell Fontelles wordt de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid en de Franse Christine Lagarde voorzitter van de Europese Centrale Bank. De Duitse Ursula von der Leyen is voorgedragen voor de belangrijkste Europese functie, met name voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement moet die voordracht echter nog goedkeuren. Die stemming vindt wellicht plaats in de week van 15 juli.

Rob Heirbaut: "Sassoli roept meteen op om de kloof tussen Europa en de burger te verkleinen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen