AFP or licensors

Noorwegen werd ingelicht over gasexplosie na brand op Russische duikboot

De Noorse autoriteiten werden door Moskou ingelicht over een gasexplosie aan boord van een Russische onderzeeër. Dat meldt Oslo dinsdag. 

Bij een brand in de duikboot, die onderzoek deed naar het mariene milieu en de zeebodem, kwamen zeker veertien bemanningsleden om het leven. De slachtoffers maakten deel uit van het Russische leger.

"Er heeft zich een gasontploffing voorgedaan, wat door de Russische autoriteiten is bevestigd", verklaarde directeur Per Strand van de Noorse Autoriteit voor Stralingsbescherming en Nucleaire Veiligheid. Meer gegevens verstrekte hij niet. "We wachten op informatie van Russische kant om te weten te komen of er een (nucleaire) reactor aan boord van de duikboot was", vervolgde hij. Volgens Strand werd voorlopig geen verhoogd stralingsniveau vastgesteld.

Het Russische leger is tot hiertoe van zijn kant erg karig geweest met details over het incident dat zich maandag voordeed in de onderzeeër. Russische nieuwsagentschappen meldden onder aanhaling van het ministerie van Defensie dat de bemanning bedwelmd raakte door de rook. De Russische kranten RBK en Novaïa Gazeta berichtten op hun beurt dat de onderzeeër in kwestie de nucleair aangedreven AS-12 Losharik is.

De brand op de duikboot werd geblust en het schip is inmiddels teruggekeerd naar zijn thuishaven, wat zou impliceren dat er overlevenden zijn.

Meest gelezen