Prinses Haya van Dubai naar Londen gevlucht uit vrees voor haar leven

Prinses Haya Bint al-Hussein, een van de vrouwen van sjeikh Mohammed Al Maktoum, is ondergedoken in de Britse hoofdstad Londen. Ze zegt te vrezen voor haar leven nadat ze weggevlucht is van haar man, de minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai.

Prinses Haya Bint al-Hussein ontvluchtte haar man en haar luxueuze leven. Ze voelde zich niet meer veilig door de toenemende vijandigheid en druk van de familie nadat ze meer te weten was gekomen over de terugkeer van een van de dochters van de minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten. Die dochter, Sheikha Latifa, vluchtte vorig jaar in maart weg maar werd onderschept. 

Sheikha Latifa werd ontvoerd en terug naar Dubai gebracht nadat ze onderschept werd aan de kust van India. Zij vluchtte weg voor het verstikkende rechtssysteem. De autoriteiten van Dubai  beweerden dat de weggelopen Sheikha Latifa "kwetsbaar was voor uitbuiting" en "nu veilig in Dubai" was. Maar mensenrechtenadvocaten zeggen dat ze tegen haar wil werd ontvoerd. Pas negen maanden na haar terugkeer verschenen er foto's waarop de vrouw levend te zien is.

Prinses Haya is nu zelf bang om ook ontvoerd te worden en terug te worden gebracht naar Dubai. Ze woont nu in een herenhuis in Kensington Palace Gardens, in het centrum van Londen, en bereidt zich voor op een juridische strijd voor het Hooggerechtshof. De VAE-ambassade in Londen weigert commentaar te geven op wat volgens haar een ​​persoonlijke kwestie is tussen twee personen. 

Er is echter een breder, internationaal element aan dit verhaal. Prinses Haya, die een Britse opleiding volgde aan onder andere de universiteit van Oxford, wil waarschijnlijk in het Verenigd Koninkrijk blijven. Als haar echtgenoot om haar terugkeer vraagt, vormt dit diplomatiek een moeilijke kwestie voor Groot-Brittannië, dat nauwe banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten.

Prinses Haya en Sheikh Mohammed in een ontmoeting met koningin Elizabeth tijdens de Royal Ascot paardenraces.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Ook Jordanië is betrokken bij de kwestie. Prinses Haya is één van de dochters van de vroegere Jordaanse koning Hoessein en de halfzus van de huidige koning Abdullah van Jordanië. Koning Abdullah heeft zich nog niet geuit over de zaak. Meer nog, de koning van Jordanië was een paar dagen geleden te zien in de Verenigde Arabische Emiraten tijdens een gezamenlijke militaire oefening. Bijna een kwart miljoen Jordaniërs werkt in de Verenigde Arabische Emiraten. Jordanië kan een conflict met Dubai dus beter vermijden. 

Meest gelezen