Meer dan 22.000 volgers voor Taboob met creatieve foto's van borsten, maar na 2 dagen vindt Instagram het welletjes

Instagram heeft de pagina Taboob, met creatieve foto's van vrouwenborsten, uitgeschakeld. Via die pagina wilden fotograaf Noortje Palmers en grafisch vormgever Jasper Declercq testen hoe ver de censuur op vrouwenborsten reikt bij Instagram. De pagina was een succes. Op twee dagen tijd kon ze meer dan 22.000 volgers achter zich scharen. Toch geven Palmers en Declercq de strijd niet op. Ondertussen konden ze via een omweg een nieuwe pagina maken en ze doen ook een oproep aan Instagramgebruikers om mee te werken aan hun experiment.

Drie dagen geleden lanceerden Noortje Palmers en Jasper Declercq de Instagrampagina Taboob. Daarop zetten ze creatieve foto's van vrouwenborsten. Met hun project willen ze uitzoeken hoe ze vrouwenborsten op Instagram kunnen krijgen, zonder dat ze gecensureerd worden. Instagram verwijdert consequent foto's van vrouwenborsten, omdat die volgens het socialemedianetwerk aanstootgevend zijn. 

De Taboob-pagina kon op veel bijval rekenen. Op twee dagen tijd verzamelde de pagina meer dan 22.000 volgers.

"Gisterenavond merkten we dat er iets mis was", zegt Noortje Palmers. "Mensen konden onze pagina nog altijd liken, maar ik kon niets meer posten. Deze ochtend was de inhoud van de pagina volledig gewist."

"We zijn overstelpt geweest door berichten van fans en volgers. We hebben geprobeerd om een nieuwe pagina aan te maken, maar dat lukte niet. Elke naam die we probeerden waar "taboob" in stond, werd geweigerd. We dachten dat ons experiment gedaan was."

"Uiteindelijk is iemand er toch in geslaagd om een nieuwe pagina aan te maken, "taboobofficial", maar ik kan de pagina niet zelf beheren. Een vriendin doet dit nu voor mij. Maar ook deze pagina wordt al gecensureerd. Sommige foto's blijven grijs. Heel verwarrend wat er nu allemaal aan het gebeuren is", zegt Palmers.

Omdat we denken dat die nieuwe pagina ook weer snel geblokkeerd zal worden, hebben we een ander plan bedacht.

Noortje Palmers, fotograaf

Palmers en Declercq namen nog geen contact op met Instagram. "We hebben enkel de melding gekregen dat onze pagina uitgeschakeld was, omdat we de voorwaarden hebben geschonden."

"Omdat we denken dat die nieuwe pagina ook weer snel geblokkeerd zal worden, hebben we een ander plan bedacht", zegt Palmers. "We roepen mensen op om een foto van ons te delen op hun persoonlijke account. Zo kunnen we verder testen welke foto's Instagram verwijdert. Een persoonlijke account zal niet uitgeschakeld worden omwille van één foto. Mensen die een van onze foto's willen posten, kunnen een mailtje sturen naar hello@taboob.be."

In totaal willen Palmers en Declercq 75 foto's testen. Ze hebben er nu al 26 gepost. Het is de bedoeling om in het najaar een tentoonstelling te organiseren waarbij het verhaal van elke foto verteld wordt: welke foto werd wanneer verwijderd door Instagram. Mensen zullen de foto's kunnen kopen. De opbrengst gaat naar het onderzoek naar borstkanker. Op de website taboob.be worden ook alle foto's gepubliceerd. 

Meest gelezen